GEEN VERPLEEGKUNDIGEN = GEEN ZORG

Op zondag 12 mei is het de Internationale Dag van de Verpleging.
Dit is een dag op de internationale kalender, die we als Artsen Zonder Vakantie niet zomaar kunnen laten voorbijgaan.

FOCUS OP
VERPLEEGKUNDIGEN

Wist u dat volgens cijfers van de WHO 50% van de alle zorgprofessionals ter wereld, verpleeg- en verloskundigen zijn? Volgens de organisatie is er bovendien een wereldwijd tekort aan deze groep van zorgprofessionals. In Afrika is dat tekort zelfs groter. Nochtans kan toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen alleen bereikt worden als er voldoende goed opgeleide en goed ondersteunde verpleeg- en verloskundigen zijn. Die bovendien ook voldoende betaald en erkend worden.

Net daarom zet Artsen Zonder Vakantie (AZV) in op vormingen van verpleegkundigen in onze partnerziekenhuizen.
Bij 80% van de zendingen van AZV zijn immers verpleegkundigen betrokken.

Dát is de reden waarom we hen graag een steuntje in de rug geven en hen de aandacht schenken die ze verdienen. 

Patrick Ngaboyeka : hoofdverpleegkundige chirurgie en operatiekamer, expert-vrijwilliger uit Oost-Congo

Patrick – hoofdverpleegkundige in chirurgie en operatiekamer in het oosten van de DR Congo – noemt verplegen zijn missie: “Verpleegkundige zijn, is een roeping. Soms is het heel hard werken, maar voor mij is het ondenkbaar dat ik het niet zou zijn: ik heb altijd al voor patiënten willen zorgen”.
Patrick ging al zes keer op zending naar het ziekenhuis van Mubumbano met Artsen Zonder Vakantie.  Als expert-vrijwilliger begeleidt hij collega’s, deelt hij zijn vaardigheden en stuurt hij hun werkzaamheden bij.

Klik hier om het interview te lezen

Véronique Coppin : psychiatrisch verpleegkundige, expert-vrijwilliger sinds 2009

Expert-vrijwilligster Veronique Coppin heeft altijd al geweten dat ze verpleegkundige wilde worden. Verpleegkundigen zijn immers de motiverende kracht die zieken helpt revalideren. Zij zien ook de enigen die ook totaalplaatje zien. Zij staan 24/24 en 7/7 aan de zijde van de patiënt en zijn de ogen van de dokter en de advocaat van de patiënt. Veronique voltooide voor Artsen Zonder Vakantie al 24 zendingen naar verscheidene neuropsychiatrische centra in Burundi en DR Congo. Haar laatste zending dateert van maart 2024. Toen ging ze naar het neuropsychiatrisch centrum van Sosame (DR Congo). Hier kunt u haar pakkende getuigenis lezen over hoe het personeel zich daar inzet voor vrouwen die verkracht werden in de oorlog die al jaren in DR Congo woedt.

Klik hier om haar verhaal te lezen

Faustin Bigirimana : verpleegkundige manager, expert-vrijwilliger uit Burundi sinds 2023

Faustin is sinds iets meer dan een jaar expert-vrijwilliger bij Artsen Zonder Vakantie. In die korte tijd heeft hij zijn collega’s met zijn enorme motivatie en energie al vaak weten ondersteunen.

Bekijk de live video van de spoedeisende hulp in het HGR Saint Martin de Kamina in Nyangezi in Zuid-Kivu – DRC Oost

Monique Van Milaan : operatieverpleegkundige, expert-vrijwilliger sinds 2009

Na tien zendingen met Artsen Zonder Vakantie, vertelt Monique ons meer over de impact die verpleegkundigen op patiënten hebben, wat haar in haar job aanspreekt en hoe ze de rol als vrijwilliger voor AZV in de loop der jaren heeft zien veranderen. 

Klik hier om haar verhaal te lezen

Jef De Clercq : operatieverpleegkundige, Belgisch expert-vrijwilliger sinds 2006

Sinds 2006 geeft operatieverpleegkundige Jef De Clercq het beste van zichzelf aan Afrikaanse patiënten die het moeilijk hebben.

Ontdek in deze video welke avonturen hij meemaakte tijdens tientallen zendingen.

Chantal Duces : verpleegkundige ziekenhuishygiëne, expert-vrijwilliger sinds 2012

Voor verpleegkundige ziekenhuishygiëne Chantal Duces is het duidelijk: de empathie, de communicatieve vaardigheden en het geduld van verpleegkundigen maken het verschil voor de patiënt. Je kunnen inleven in de lokale context waarin de partnerziekenhuizen zich bevinden, is essentieel om goede zorgen te kunnen verlenen.

Klik hier om haar verhaal te lezen

Christian Kazadi : verpleegkundig specialist spoedeisende hulp, expert-vrijwilliger uit DRC sinds 2022

Al bijna drie jaar lang verbetert Christian, een erkend expert in spoedeisende hulp en intensive care in DRC,  de vaardigheden van zijn collega’s in zijn domein van expertise. Artsen Zonder Vakantie sprak met hem tijdens een zending in het Medisch Evangelische-instituut van Kimpese in de provincie Bas-Congo, 5/6 uur rijden ten zuiden van Kinshasa.

Bekijk de live video van de spoedeisende hulp in Kimpese – DRC

Kaat Rose : verpleegkundige ziekenhuishygiëne, expert-vrijwilliger sinds 2023

In onze Afrikaanse partner-ziekenhuizen kunnen onze vrijwilligers hun handen meestal niet onder stromend water wassen. Ze gebruiken water dat ze opgevangen hebben in een Clanacla.
Sommige vrijwilligers vervaardigen zelfs hun eigen alcoholgel.

Verpleegkundigen hebben veel contact met patiënten. Ze verlenen zowel emotionele als fysieke zorg. Dat maakt dat een goede handhygiëne noodzakelijk is om infecties en kruisbestuiving te vermijden.

Jean-Claude Kabidi : Operatieverpleegkundige en specialist ziekenhuishygiëne, expert-vrijwilliger uit DRC

Tijdens zijn 7 zendingen voor Artsen Zonder Vakantie in de DRC en Burundi zegt Jean-Claude Kabidi – een verpleegkundige in operatiekamers en specialist in ziekenhuishygiëne – dat hij de kans heeft gehad om zijn kennis door te geven en te delen met de lokale medische en verpleegkundige teams in de partnerziekenhuizen die hij heeft bezocht. Maar hij zegt ook dat hij de kans heeft gehad om veel van zijn collega’s te leren. Hun ervaring, lokale kennis en unieke benadering van de gezondheidszorg gaven hem waardevolle nieuwe perspectieven en vaardigheden!

Klik hier om het interview te lezen

Anne-Sophie Romedenne : Operatieverpleegkundige, expert-vrijwilliger sinds 2019

Christian Balolebwami : verpleegkundige - expert in ziekenhuishygiëne en infectierisicobeheer, expert-vrijwilliger uit DRC Oost sinds 2017

Christian Balolebwami volgde zelf ontelbare vormingen via Artsen Zonder Vakantie en geeft nu op zijn beurt die kennis door aan verschillende ziekenhuizen in DR Congo en Burundi.

De problemen op het terrein zijn groot. Maar met een beperkt budget weet Artsen Zonder Vakantie grote resultaten te boeken.

Bekijk de live video uit Bukavu – Oost DRC

Nele Vangheluwe, spoedarts en expert-vrijwilliger sinds 2004, neemt ons mee in het leven van verpleegkundige Bora

Spoedarts Nele deelt met ons het verhaal van Bora die ze leerde kennen als een uiterst bekwame en warmhartige verpleegkundige spoeddienst/intensieve zorgen die vaak in moeilijke omstandigheden haar werk moet uitvoeren.

Klik hier om verder te lezen

 

 

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.