“Op hartheelkunde zie je die dankbaarheid toch nog hoor,” onderbreekt Mariane hem. “Het is natuurlijk nog steeds een beetje een elitedienst die je niet kunt vergelijken met andere diensten.”
Ze treedt Carl ook bij: “Maar je hebt gelijk dat er geen tijd meer is om te luisteren. Dokters krijgen steeds minder tijd om hun consultaties af te werken. Vroeger hadden ze misschien 20 minuten voor één patiënt nu nog maar een kwartier of zelfs 10 minuten. Het zijn ook de verpleegkundigen die de vooronderzoeken doen. Een dokter die de tijd kan nemen in het ziekenhuis dat lijkt niet meer te bestaan. Patiënten klagen dan tegen ons omdat ze hun vragen niet hebben kunnen stellen. Dat is echt een jammere evolutie in de zorgsector. Tegelijkertijd merk ik dat patiënten veeleisender en minder respectvol zijn dan vroeger. Dat komt omdat de wachttijden langer zijn maar mensen hebben gewoon ook minder geduld. Gelukkig is geduld één van mijn sterkste punten geworden.”
Ermee stoppen? Nee absoluut niet!
Gebrek aan waardering, lage lonen, moeilijke uurroosters, hoge werkdruk. Hebben ze dan nooit gedacht: “ik stop ermee?”
“Nee,” klinkt het in koor. Carl: “Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik een foute keuze heb gemaakt. Het gebrek aan waardering heeft er wel voor gezorgd dat ik richting thuisverpleging ben gegaan. Ik was 37 jaar en werkte van 8 tot 16u op radiologie en ik wist dat als ik op deze manier verder zou werken dat ik binnen de kortste keren een burn-out had gekregen. Daarom dat ik iets voor mezelf heb opgebouwd. Ik heb die creativiteit nodig.”
Mariane is wel op post gebleven als hoofdverpleegkundige op hart- en vaatheelkunde en ze had in 2018, 38 jaar trouwe dienst op de teller staan.