Waar zijn we actief

Artsen Zonder Vakantie is actief in Oost-Afrika, West-Afrika, Centraal Afrika en in Europa

We werken samen met een veertigtal partnerziekenhuizen een geïntegreerde patiëntgeoriënteerde aanpak uit om te kunnen blijven bijdragen aan een toegankelijke, kwalitatieve en veerkrachtige gezondheidszorg.

In elke regio hebben we een team van Artsen Zonder Vakantie die onder leiding staan van een regionale medische adviseur. Zij zijn ervaren dokters. Met hun ploeg van medische en technische assistenten staan ze ter plekke in voor :

  • Het beheer van de verschillende projecten
  • De samenwerking met de directeurs van de partnerziekenhuizen
  • De relaties met lokale partners en de overheid
  • Degeleiding van de inzet van onze vrijwilligers-zorgprofessionals
  • Uitbouw van het netwerk van Artsen Zonder Vakantie ter plaatse
  • De coördinatie van de planning en opvolging van de capaciteitsversterkende trajecten en vormingsactiviteiten met partnerziekenhuizen en andere lokale partners
  • De relaties met internationale stakeholders en donoren op het terrein

In welke landen zijn we actief

BELGIË

Het hoofdkantoor van Artsen Zonder Vakantie bevindt zich in Mechelen. Hier ligt het kloppend hart voor alles wat betreft netwerking, sensibilisering, communicatie en fondsenwerving.

Meer info

BENIN

De Republiek Benin, gelegen aan de Golf van Guinee, is een staat in de West-Afrikaanse subregio.

Meer info

Burkina Faso

Burkina Faso is een Sahel-land dat niet aan zee grenst. Het ligt in het hart van West-Afrika op een oppervlakte van 274.200 km² en heeft een tropisch klimaat met een lang droog seizoen en een kort regenseizoen.

Meer info

BURUNDI

De Republiek Burundi, Republika y’Uburundi in het Kirundi (de officiële taal van het land), wordt gewoonlijk Burundi genoemd.

Meer info

DR CONGO OOST

We zijn ook actief in de provincie Zuid-Kivu. Een provincie van de Democratische Republiek Congo, die wordt beheerd door het plaatselijke Burundese team.

Meer info

DR CONGO WEST

De Democratische Republiek Congo is het op een na grootste land van het continent; alleen Algerije is groter. De totale oppervlakte is 2.344.858 km² en in 2020 waren er officieel iets meer als 100 miljoen inwoners.

Meer info

RWANDA

Rwanda, ook bekend als het Land van de Duizend Heuvels, bevindt zich in het Grote Merengebied in Oost-Afrika en heeft een oppervlakte van meer dan 26.300 km².

Meer info

Artsen Zonder Vakantie evolueert naar een netwerkorganisatie. Onze kracht ligt in het vrijwillig engagement van vele zorgprofessionals en andere vrijwilligers. Samen met het personeelsteam dat gespecialiseerd is in internationale samenwerking, vormen wij een ecosysteem. De netwerkorganisatie tekent zich uit in verschillende werkgroepen die georganiseerd worden zowel in België als in Afrika en die multiregionaal en projectmatig samenwerken. Zo werken we aan activiteiten die zinvol en duurzaam zijn, en die eenheid en betrokkenheid bieden, die verbindend en verrijkend zijn, zowel in België als in Afrika.

Voor Artsen Zonder Vakantie staat de patiënt voorop. We doen referentieziekenhuizen groeien en werken samen aan een kwaliteitsvolle ziekenhuiszorg die aangepast is aan reële noden van de bevolking in een regio zodat die er op elk moment terecht kan én er tevreden over is.

We integreren een visie op volksgezondheid in onze aanpak om beter te kunnen inspelen op de complexiteit en de verschillende uitdagingen van de gezondheidszorg. Dit betekent dat we referentieziekenhuizen versterken vanuit een bredere impact op een gezondheidssysteem in zijn geheel.

Een referentieziekenhuis moet over een aanvullend activiteitenpakket kunnen beschikken om de door de gezondheidscentra doorverwezen patiënten op te vangen en deze centra op haar beurt feedback geven.

Onze aanpak

Wij zijn actief in 5 Afrikaanse landen en in België.

verhalen

Lees enkele van de inspirerende verhalen van onze medewerkers over onze 40 jaar. Veel leesplezier!

Publicaties

Bekijk zeker onze jaarverslagen voor een goed en beknopt overzicht van onze activiteiten.

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.