België

Het hoofdkantoor van Artsen Zonder Vakantie bevindt zich in Mechelen. Hier ligt het kloppend hart voor alles wat betreft netwerking, sensibilisering, communicatie en fondsenwerving. Daarnaast verenigen onze vrijwilligers zich in België in paramedische werkgroepen.

Gezondheidszorg voor iedereen

Artsen Zonder Vakantie werkt voor haar sensibiliserende activiteiten samen met Memisa en Dokters van de Wereld onder het motto ‘Gezondheidszorg voor iedereen’. Door het bundelen van onze krachten kunnen we enerzijds een groter publiek bereiken met online campagnes. Anderzijds voorzien we samen een brede waaier aan vormingsactiviteiten voor onze vrijwilligers. Van workshops over beeldvorming tot vormingen over de complexiteit van gezondheidssystemen. Daarvoor werken we o.a. samen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde en het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking. Zo staan onze vrijwilligers nog sterker bij hun werk op het terrein. En maken ze ambassadeurs voor goede gezondheidszorg voor iedereen ook hier in België het verschil.

In cijfers

Werkgroepen

Per specialisme verenigen onze vrijwilligers zich in werkgroepen. Zij buigen zich o.a. over het uitwerken van protocollen, actieplannen en didactisch materiaal. Zo realiseerde de werkgroep pediatrie gestandaardiseerde protocollen die ondertussen dagelijks gebruikt worden door de zorgprofessionals in verschillende van onze partnerziekenhuizen. Ook onderling wisselen de verschillende werkgroepen hun ervaringen uit. Een coherente een eenvormige aanpak staat centraal, en dat loont bij onze partnerziekenhuizen.

Samenwerking met koepels en platformen

Lid zijn van en samenwerken met koepels en platformen is belangrijk om onze impact te maximaliseren. Artsen Zonder Vakantie is actief lid van Be-cause Health waar we o.a. onze expertise delen rond biomedisch materiaal. Daarnaast maken we ook deel uit van het Actieplatform Solidariteit en Gezondheid dat zich inzet voor het recht op gezondheid. Iedereen heeft wereldwijd ook recht op een COVID-19-vaccin, daarom ondersteunen we het Europees burgerinitiatief. En last but not least zijn we lid van de koepelorganisatie 11.11.11. Zij geven changemakers overal ter wereld een stem geeft en vechten zo tegen onrecht, ook op het vlak van gezondheid.

Samenwerking met provincies, steden en gemeenten

Mondiale raad Mechelen
GROS Schilde en Kontich
Provincie Vlaams-Brabant

Studenten enthousiasmeren

Door samen te werken met de hogescholen Vives Brugge, U Gent en Thomas More laten we studenten kennis maken met het werk van Artsen Zonder Vakantie. Jongeren warm maken voor internationale solidariteit is wat we beogen. Want de toekomst, die ligt bij hen.

17.300 donateurs

Artsen Zonder Vakantie kan rekenen op de steun van meer dan 17.300 donateurs. Daarvan zijn een groot aantal maandelijkse donateurs. Aangezien we duurzaam samenwerken met onze partners, stellen regelmatige donaties ons in staat om onze ondersteunende activiteiten het hele jaar door te plannen. Dat is een grote meerwaarde. De meeste van onze fondsen zijn rechtstreeks voorbehouden voor onze acties in Sub-Sahara-Afrika: om en bij de 2.465.000 euro zijn bestemd voor het departement Zuidwerking. 6% van ons budget spendeerden we aan de communicatie en de Noordwerking: ons sensibiliserings-werk hier, in België.

Elke twee maanden houden we onze donateurs via een elektronische nieuwsbrief op de hoogte van onze acties.

Uw gift maakt het verschil!

Actualiteit uit Belgie

$link_target = $behin_button['target']; if(empty($link_target)){ $link_target = '_self'; }?>

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.