We zijn in de wolken met onze expert-vrijwilligers!

Artsen Zonder Vakantie is in de wolken met haar expert-vrijwilligers. Onze 500+ zorgprofessionals uit België en Afrika zetten zich immers al meer dan 40 jaar vol overgave in voor toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg. Zonder hen zou alles wat we doen in onze Afrikaanse partnerziekenhuizen niet mogelijk zijn! Bovendien is Mechelen, waar het allemaal begon voor onze organisatie, de Europese Vrijwilligershoofdstad 2025. Hoog tijd dus om onze expert-vrijwilligers in december 2024 en januari 2025 in de kijker te zetten.

Tijdens hun vrijwilligerswerk in de Afrikaanse partnerziekenhuizen van Artsen Zonder Vakantie leggen onze expert-vrijwilligers hun ervaringen vast in prachtige foto’s. En we vonden geen betere manier om hen aan u voor te stellen dan via hun eigen foto’s. In vijftien beelden en verhalen leert u hen en Artsen Zonder Vakantie beter kennen.
Van zaterdag 7 december 2024 tot en met 25 januari 2025 stellen we de vijftien geselecteerde foto’s tentoon in onze Pop-Upgalerij in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 78 in Mechelen. U ontdekt ze natuurlijk ook hier!

De pop-upgalerij van Artsen Zonder Vakantie is open van zaterdag 7 december 2024 t/m 25 januari 2025:
Van woensdag t/m vrijdag van 13u t/m 17u – Op zaterdagen & op koopzondag 15 december van 11u t/m 17u.
Gesloten van zondag t/m maandag – Uitzonderlijk gesloten op: Woensdag 25 december 2024 en 1 januari 2025, donderdag 26 december 2024 en 2 januari 2025 & donderdag 16 januari 2025.

Wedstrijd

Door op uw favoriete foto te stemmen, kunt u misschien één van de drie ballonvaarten voor twee winnen. Stem op uw favoriete foto en vul de schiftingsvraag in.

Wedstrijdreglement

 

Om te stemmen, klik hier

Steun onze vrijwilligers op het terrein

Om onze partnerziekenhuizen in Afrika het hele jaar door te ondersteunen en te begeleiden, kan Artsen Zonder Vakantie rekenen op de betrokkenheid en de vrijwillige inzet van haar netwerk van expert-vrijwilligers uit België en Afrika.
Om hun werk mogelijk te maken, rekenen wij graag op uw steun!

Steun ons

15 FOTO'S, 15 VERHALEN VAN ONZE EXPERT-VRIJWILLIGERS

Creativiteit uit het niets - Katelijne Declerck

Tijdens een wandeling door het landelijke dorpje Gombe-Matadi, waar ik deelnam aan een chirurgische zending, zag ik een trotse kleine jongen die een autootje aan een koordje achter zich aantrok. Het autootje was gemaakt van gerecycleerd hout. Ik herinner me dat de jongen vertelde dat zijn grootvader het voor hem had gemaakt. Telkens ik dit soort creativiteit zie, waarin kinderen in Afrika speelgoed maken van materiaal dat ze onderweg vinden, word ik diep geraakt. Het is bewonderenswaardig en ontroerend. Die jongen had iets unieks, een eigen stukje speelgoed, gemaakt door ‘zijn’ opa.

Stem hier

Een memorabele terugreis - Chantal Ducès

De foto vertelt het verhaal van een terugreis uit Gungu, DR Congo, in 2019, waar we een technische zending hadden gedaan. Ons team van expert-vrijwilligers, bestaande uit mijn man Ward, Michel en ikzelf, moest door stakingen een dag eerder vertrekken. Na een nacht bij de zusters vertrokken we maar onze jeep kreeg pech. Twee techniekers die met ons meereisden, doken telkens onder de motorkap om de jeep weer aan de praat te krijgen, vaak op blote voeten en zonder bescherming. Hun doorzettingsvermogen was indrukwekkend, ondanks de levensgevaarlijke omstandigheden: ze moesten zelfs de kokendhete radiator dop openen. We keerden terug op taximotors, overnachtten opnieuw bij de zusters en vertrokken om 4 uur ’s ochtends. Onderweg kregen we opnieuw panne en moesten we de rit op één dag overbruggen met meerdere stops voor reparaties. Uiteindelijk bereikten we Kinshasa na een avontuurlijke tocht van 24 uur, omringd door bananenplanten, maniok en een geit van medepassagiers. Stress had ik niet—ik ben altijd goed voorbereid. 

Stem hier

Opeens ging het licht uit - Jef De Clercq

We waren met een team aan de slag in het ziekenhuis van Mibilizi in de provincie van Gashonga in Rwanda. Het team bestond uit Dr. Vanderstichelen, onze Congolese collegas en ik. Tijdens die operatie viel plots de stroom uit, een situatie die daar helaas niet zeldzaam is. Normaal duurt zo’n onderbreking slechts een minuut, maar dit keer bleef het donker. We hadden enkel nog het licht van onze koplampen en telefoons om ons werk voort te zetten. Er was wel een generator, maar die kon enkel opgestart worden door een technicus, die nergens te vinden was op dat moment. Zo’n situatie kan echt problematisch zijn, vooral bij ingrepen als schildklieroperaties die veel precisie vragen. Sindsdien zijn we beter voorbereid en nemen we altijd krachtige koplampen mee. Zo kunnen we het werk voortzetten, zelfs in het donker.

Stem hier

Skills en drills op de materniteit - Sabine Van de Vyver

Deze foto werd genomen tijdens een van onze eerste terugkeerzendingen naar Kasongo-Lunda, DR Congo, na de COVID-periode. Het beeld vertelt een krachtig verhaal van samenwerking en empowerment. Samen met hoofdvroedvrouw Ibangu hebben we neonatale reanimatie op de kaart gezet. Dit initiatief zag het daglicht omdat we vaststelden dat een opleiding in neonatale reanimatie essentieel was om de moeder- en kindersterfte op de materniteit terug te dringen.

De samenwerking begon met gezamenlijke observaties en de ontwikkeling van opleidingsmodules. Aanvankelijk gaf ik de trainingen zelf, maar geleidelijk nam Ibangu het over. Vandaag leidt zij de opleiding volledig zelfstandig, een bewijs van hoe sterk lokaal zorgpersoneel kan worden als het de juiste ondersteuning krijgt. Het popje dat je op de foto ziet, is een tastbaar symbool van onze inspanningen om levensreddende vaardigheden over te dragen.

Stem hier

Warmhartig van het begin tot het einde - Anne-Sophie Romedenne

Deze foto doet me altijd opnieuw lachen. Ik was samen met mijn collega expert-vrijwilligers, anesthesist Justin en vroedvrouw Renilde, onderweg naar het Algemeen Referentieziekenhuis van Gombe Matadi in DR Congo. We waren onderweg even gestopt om bananen te kopen. Ik wilde snel een selfie nemen, Justin had het opgemerkt en heeft er snel voor gezorgd dat hij mee op de foto stond.  ‘Ge-foto-bomd! Het beeld geeft perfect de sfeer van onze zending weer. Toen ik de foto nam, hadden we elkaar nog maar een paar uur voordien ontmoet. Toch was het contact warmhartig en de gesprekken kwamen vlot opgang. Die hartelijkheid heb ik de hele tijd gevoeld. Tussen de Belgische en Afrikaanse expert-vrijwilligers onderling maar ook met het personeel van het ziekenhuis. Het leek soms alsof we elkaar al jaren kenden en met elkaar samenwerkten.  

Stem hier

Weeskinderen - Dr. Angel Parres

Ik heb deze foto genomen tijdens één mijn zendingen naar het Algemeen Referentieziekenhuis van Djuma, in de provincie van Kwilu in het oosten van DR Congo. Samen met vroedvrouw Hilde en operatiekwartierverpleegkundige Malou ben ik drie jaar na elkaar naar Djuma geweest. Vlak bij het ziekenhuis ligt een weeshuis dat nog steeds ondersteund wordt door de kloosterorde van Sainte-Marie in Namen. De kinderen op de foto zijn allemaal wezen, vaak omdat hun moeder tijdens de bevalling overleden is. Als gynaecoloog/verloskundige kan ik niet anders dan me hun lot aantrekken. In betere omstandigheden zou de mama van deze weesjes het immers overleefd hebben. Bij Artsen Zonder Vakantie kan ik door het zorgpersoneel in de partnerziekenhuizen op te leiden mijn steentje bijdragen om die omstandigheden te verbeteren. Ik hoop echt dat de hoge moedersterfte ook in Afrika kan teruggedrongen worden.  
Ik vind het zelf een mooie foto maar ja, ze straalt toch ook een zekere tristesse uit. 

Stem hier

Bora… - Nele Vangheluwe

Op zending in het partnerziekenhuis van Nyangezi in Oost-Congo ontmoette spoedarts en expert-vrijwilliger Nele twee jaar geleden verpleegkundige Bora. Eind maart 2024 vertrok Nele voor de derde keer naar Nyangezi waar haar een hartelijk weerzien met Bora wachtte. Tijdens de drie zendingen heb ik Bora leren kennen als een uiterst bekwame en warmhartige verpleegkundige spoeddienst/intensieve zorgen die vaak in moeilijke omstandigheden haar werk moet uitvoeren. Na haar dag- of avondshift kookt ze voor haar gezin op een klein houtkacheltje een maaltijd met wat ze die dag op de markt kon kopen: wat vis of kip als er budget voor is, bonen of bladgroenten en vullende maniokpuree. Nadien gaat ze misschien nog even werken op het lapje grond dat ze bezit, want met het karige loon van verpleegkundige kan ze onmogelijk rondkomen. Bora stapt elke dag, piekfijn uitgedost en welgezind, één uur heen en terug van haar thuis naar het ziekenhuis, op haar slippers langs modderige wegeltjes en over in elkaar geflanste bruggen. Ik nam deze foto toen we haar een lift konden geven op weg terug naar het klooster waar ik met de andere expert-vrijwilligers verbleef. Ze toonde ons trots de wijk waar ze woont ergens in de verte tussen de velden op een zijweg van de hoofdbaan vóór ze met een brede glimlach naar ons zwaaide.

Stem hier

De laatste zending - Dirk Willemen

Ik nam deze foto tijdens mijn zending in juni 2024 naar het Algemeen Referentieziekenhuis van Mosango in de provincie Kwilu in DR Congo. Op de foto zie je twee van mijn collega’s expert-vrijwilligers Adrien en Griet. Artsen Zonder Vakantie organiseert al meer dan 20 jaar zendingen naar Mosango maar dit was jammer genoeg de laatste keer. Door wanbeleid van de directie was het immers al een aantal jaar niet meer mogelijk om veranderingen door te voeren en het ziekenhuis te helpen groeien. Artsen Zonder Vakantie is dit lang wel blijven proberen. Vooral door bemiddeling van de medisch-coördinator van Artsen Zonder Vakantie in Kinshasa Dr. Pierrot. Persoonlijk zie ik de stopzetting van het traject met het ziekenhuis als een krachtig signaal van AZV. Je kunt nu eenmaal niet blijven investeren als de mensen aan het hoofd van de organisatie niet mee willen. Ik hoop dat deze beslissing een nieuw elan kan geven aan het beleid van het ziekenhuis. Hoewel dit de laatste zending voor ons was, was het toch nog nuttig om een laatste keer naar Mosango te vertrekken. Samen met het ziekenhuispersoneel hebben we bekeken waar ze het meest nood aan hadden en waar we hen nog het best konden ondersteunen vooral in de behandeling van de veelvuldige traumagevallen. Voor mij symboliseert dit beeld niet alleen de leegheid van het weidse landschap rondom het domein van Mosango, maar ook de leegheid die achterblijft na ons vertrek.

Stem hier

Aan het einde - Monique van Strien-van Milaan

Ik moest glimlachen toen ik zag dat de jury deze foto had gekozen. Het is niet echt de meest flatteuze foto van mij. Ik ziet me hier na een lange dag in het ziekenhuis mijn zendingsverslag schrijven, terwijl mijn collega expert-vrijwilliger een laatste hand legt aan een presentatie. In een leegstaande recovery-ruimte met enkel een ziekenhuisbed en de laatste stoel waar we beslag op konden leggen, wachten we vol ongeduld op de ziekenhuismedewerkers die we 14 dagen lang begeleid hebben. We konden de vergadering niet uitstellen want de volgende vertrokken we alweer naar huis. Je maakt een heroïsche voorstelling van hoe je wil dat een overdracht verloopt maar soms is dit de realiteit. Vermoeid, wachtend. Toch zou ik op zending gaan nooit opgeven. Want ik droomde hier al van toen ik mijn studies als verpleegkundige aanving. Alleen die dag… aan het einde van de zending, zat ik aan het einde mijn latijn en ja… ook een beetje aan het einde van mijn geduld.

Stem hier

Ochtendronde - Jef De Clercq

Hier zien we mijn collega expert-vrijwilliger Annie, zaalverpleegkundige, die met haar Congolese collega de ochtendronde van de postoperatieve patiënten bespreekt, tijdens een zending traumatologie in het ziekenhuis van Mibilizi, in de provincie Gashonga in Rwanda. ’s Ochtends doet de chirurg de ronde van de zaal waarbij alle verbanden worden opengedaan. De verpleegkundigen moeten de verbanden van de patiënten achteraf opnieuw aanbrengen. Ik ben verschillende keren met Annie op zending geweest naar Mibilizi. Annie is een heel sociale vrouw die een heel goede relatie had met de hoofdverpleegkundige en met de collega’s ter plaatse. Zij heeft daar de wondzorg op de chirurgische afdeling, samen met de hoofdverpleegkundige en de collega’s, op een mooi peil gebracht.

Stem hier

(H)Erkenning - Sabine Bleyaert

Deze foto geeft weer waar expert-vrijwilliger bij Artsen Zonder Vakantie zijn, omdraait voor mij. De collega’s ter plaatse empoweren zodat zij kunnen instaan voor de zorg van hun patiënten. Wat ik samen met mijn collega expert-vrijwilligers op zending vooral doe, is de lacunes in hun kennis en expertise aanvullen. Dat kunnen we echter niet zonder hun inbreng. Wat is de gebruikelijke manier van werken? Hoe ga je met patiënten en hun ouders om? We kunnen onze Europese methodes niet zo maar implementeren. Het gaat altijd om een wisselwerking waarin ik als Belgische kinderarts evenveel leer van mijn Afrikaanse collega’s als zij van mij. Op de foto zie je Dr. Lisa, algemeen arts in het ziekenhuis van Gombe-Matadi vlakbij Kinshasa in DR Congo. In de groep van algemeen artsen in het ziekenhuis focust zij zich op pediatrie. En ze is echt geknipt op de job. Ze weet zowel de patiëntjes als de ouders gerust te stellen. Ik herken mezelf in haar en ik waardeer haar enorm als jonge arts.

Stem hier

Mama Henriëtte - Erik Van Hoorde

Dit is Mama Henriëtte. In de vijf keer dat ik op zending ben geweest naar het Pediatrisch Ziekenhuis van Kalembe Lembe in DR Congo was ze er altijd. Ze zorgt er – zover als mogelijk – voor dat alles kraaknet is in het ziekenhuis. De hele schoonmaak doet ze nog met de hand. Ze kleeft briefjes op kledingstukken en ander linnengoed zodat ze weet wat op welke stapel moet. Hoewel ze geen scholing heeft gehad, leert ze ontzettend snel bij. Zo hebben we haar tips gegeven in ziekenhuishygiëne die ze onmiddellijk en feilloos volgt. Ik heb deze foto gekozen omdat ze steeds op de achtergrond blijft en ik wilde haar de waardering geven die ze verdient. Discreet en stil doet ze haar werk waardoor ze een onmisbare en essentiële schakel in de werking van het ziekenhuis is. Ze spreekt geen Frans maar ze kent wel elk woord van het slaapliedje ‘La Petite Rivière’ van Anne Sylvestre. Ze werkt, woont en slaapt in het ziekenhuis en toch kent niemand haar achtergrond noch haar leeftijd. De lijnen in haar gezicht weerspiegelen haar harde leven. In haar ogen lees je echter de Congolese trots.

Stem hier

De JoséCatoo - Catherine Struyf

Soms moet je op zending creatief zijn als je geen geschikt materiaal hebt om zorg toe te dienen. We hadden geen inhalator om salbutamol, een medicijn dat de grootte van de luchtwegen vergroot en het makkelijker maakt om te ademen, aan een kind toe te dienen. Het product was er maar het apparaat niet. Dus maakten verpleegkundige Joséphine en ik een inhalator van een plastic fles die we hadden gevonden. Op de foto laat ik haar zien hoe ze het geïmproviseerde apparaat zo goed mogelijk kan gebruiken voor de behandeling van kleine kinderen. Zo werd de ‘JoséCatoo’ geboren. José voor Joséphine en Catoo voor Catherine. Catoo is de bijnaam die ze me in Afrika geven.
Zoals je kan zien op de foto hebben we er hartelijk om gelachen. We lieten het aan iedereen zien en demonstreerden het waarbij we vertelden dat het ons nieuwe gereedschap was: de JoséCatoo.
Je kan dus met wat inventiviteit makkelijk een inhalator maken met heel weinig geld – alleen al een plastic fles of een beker voor kleine kinderen kan al volstaan.

Stem hier

Lichtpuntjes - Souad Boutkabout

Je ziet me hier op de foto met Chiruza, één van mijn ‘lichtpuntjes’ tijdens mijn zending naar het Algemeen Referentieziekenhuis van Mubumbano in het oosten van DR Congo. Hij is één van de kinderen die genezen zijn maar toch in het ziekenhuis moeten blijven omdat de ouders de ziekenhuisfactuur niet kunnen betalen. In de beginjaren als expert-vrijwilliger rebelleerde ik hier enorm tegen. Hoe kun je een gezond kind in een ziekenhuis houden waar het potentieel opnieuw ziek kan worden? Ik heb echter geleerd om de situatie te aanvaarden en niet meer vanuit mijn Westerse bril te kijken. Uiteindelijk is het belangrijkste dat het ziekenhuis kan blijven functioneren. Medicatie moet aangekocht worden, dokters en verpleegkundigen moeten betaald worden… zo niet, dan kunnen ze geen enkele patiënt meer helpen. Ik heb de knop omgedraaid en er iets positiefs van gemaakt. Deze foto is genomen na een zware dag lokale collega’s begeleiden in het operatiekwartier en we hadden net een peutertje verloren. We hadden nood om opnieuw op adem te komen. We wandelden naar buiten waar we Chiruza en enkele andere kinderen in goede gezondheid en vol vreugde aantroffen. Ze vroegen ons om een balspel te spelen. Hun onschuld, puurheid, authenticiteit en levensvreugde ondanks de moeilijke omstandigheden gaven me opnieuw hoop. Ik heb zo veel bewondering voor de generositeit van deze kinderen. Ik zoek ze nu telkens op, mijn kleine ‘lichtpuntjes’ want zij verzachten voor mij de ondraaglijkheid van verlies.

Stem hier

Niet is wat het lijkt - Sabine Bleyaert

Deze foto straalt misschien plezier en verwondering uit maar er zit een heel ander verhaal achter. Artsen Zonder Vakantie raadt altijd aan om niets mee te nemen voor de patiënten als je op zending vertrekt. Als expert-vrijwilliger blijf je echter altijd met gevoel zitten van: “ik kan toch niet met lege handen toekomen.” Vooral omdat de kinderen in en rondom het ziekenhuis (haast) geen speelgoed hebben, neem ik toch graag iets mee voor hen. Uiteindelijk geef ik de kinderen die bij mij op consultatie komen ook altijd een ballon, dus ik zag er geen graat in om iets kleins, simpel in mijn koffer te stoppen op zending naar het Algemeen Referentie Ziekenhuis in Nyangezi, Zuid-Kivu, DR Congo. Toen ik de bellenblazers begon uit te delen, werd ik echter geconfronteerd met reacties die ik totaal niet verwacht had. De mama’s waren echt boos op me. Zeep als speelgoed?! Dat was zo’n verspilling in hun ogen. Ik heb daaruit geleerd dat je als expert-vrijwilliger echt moet oppassen om vanuit een Westerse bril op zending te vertrekken. Ik had met goede bedoeling iets meegebracht om plezier en verstrooiing te brengen maar er niet bij nagedacht dat zeep voor hen een kostbaar product is. Ik moet toch toegeven dat het een moeilijke evenwichtsoefening voor mij blijft.

Stem hier

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.