Patrick Ngaboyeka : verplegen is een gave en een roeping

Voor Patrick – hoofdverpleegkundige in de chirurgie en het operatiekwartier in het oosten van de DRC – is verplegen zijn zending “Verpleegkundige worden is een roeping. Soms is het heel hard werken, maar het zou ondenkbaar zijn dat ik het niet zou doen: ik heb altijd al voor patiënten willen zorgen”.

In de HGR in Mubumbano voltooide hij 6 zendingen in chirurgie en het operatiekwartier met Artsen Zonder Vakantie. Als expert-vrijwilliger begeleidt hij, deelt hij zijn vaardigheden en stuurt hij de acties van zijn collega’s bij.

Wat zouden patiënten doen zonder verpleegkundigen? Er bestaat geen twijfel over, verpleegkundigen zijn een essentiële schakel in de zorgketen.
De cijfers spreken voor zich. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bestaat 50% van alle zorgprofessionals ter wereld uit verpleegkundigen. En wist je dat in 80% van de Artsen Zonder Vakantie (AZV) zendingen een verpleegkundige aanwezig is? 40% van onze expert-vrijwilligers zijn verpleegkundigen. Of het nu gaat om een zending vanuit vanuit België of een Afrikaans buurland; of het nu gaat om een team dat volledig bestaat uit Afrikaanse collega’s of een gemengd team dat ter plaatse samenkomt… zonder verpleegkundigen zouden we onze zendingen niet kunnen voltooien!

Omdat 12 mei DE internationale dag is waarop zij geëerd worden, spraken Artsen Zonder Vakantie met degenen die aan het bed van patiënten werken.

AZV: Waarom is de rol van een verpleegkundige essentieel voor het succes van een zending?
Patrick: Het interdisciplinaire karakter van de medische wereld betekent dat artsen, verpleegkundigen en andere disciplines moeten samenwerken om patiënten de best mogelijke zorg te bieden.  Er zijn altijd verschillende specifieke taken voor verpleegkundigen, daarom is hun aanwezigheid zo noodzakelijk. En tijdens een zending is het delen van ervaring met je collega het belangrijkst. Je wisselt uit, je verbetert, je ontwikkelt. Zo kunnen we de kwaliteit van de zorg verbeteren.

AZV: Welke kwaliteiten heb je nodig om verpleegkundige te worden?
Patrick: Het is vooral een roeping. Wat mij betreft heb je compassie en empathie voor patiënten nodig, geduld en tolerantie. Je moet je kunnen aanpassen en flexibel zijn. Je moet van je patiënten houden.
Natuurlijk heb je liefde voor het vak, kennis, teamgeest, samenwerkingsgeest en vooral het vermogen om goed te communiceren nodig.

AZV: Waarom is het belangrijk voor jou om deel te nemen aan zendingen met AZV?
Patrick: Wat mij motiveert, is deel te nemen aan het verbeteren van de zorg door de vaardigheden van onze collega’s te versterken en de organisatie van de zorg in onze partnerstructuren hier in Kivu te verbeteren. We willen ook helpen om de patiëntenzorg te verbeteren.

AZV: Wat voor handelingen of vaardigheden geef je door tijdens een zending?
Patrick: Het hangt af van de context en het niveau van de verpleegkundigen op de chirurgie- en operatieafdeling. Maar ik leer ze bijvoorbeeld hoe ze moeten draineren onder afzuiging met behulp van een nasogastrische slang en een 60cc spuit als we geen Redon drain hebben (een slang die wordt gebruikt voor drainage na een operatie om postoperatief vocht op te vangen). Het is een manier om dingen te doen als we de apparatuur niet hebben. Het voorkomt vooral het risico op infectie na de operatie.
Afhankelijk van de context laat ik ze ook zien hoe ze meerdere dozen met verband kunnen maken, zodat ze materiaal hebben voor twee of drie dagen, omdat we niet altijd de mogelijkheid hebben om elke dag te steriliseren. Het is beter dan een doos twee of drie keer te gebruiken zonder hem opnieuw te steriliseren. Dit beperkt infecties.
We hebben ook een noodkar geïntroduceerd op de intensive care, die nog steeds op dezelfde manier wordt gebruikt als in de verkoeverkamer, waardoor ons werk eenvoudiger wordt, we tijd besparen en de patiëntenzorg verbeteren. We introduceren ook een operationele checklist voor patiëntveiligheid…

AZV: Je deelt je ervaringen tijdens zendingen. Wat hebben je collega’s aan jou doorgegeven tijdens zendingen?
Patrick: De verpleegkundigen die we op zending begeleiden hebben me geleerd hoe het is om in moeilijke omstandigheden te werken. Het is niet gemakkelijk! Het leert je ook de moed en kracht om te blijven leren en nooit op te geven, ondanks de omstandigheden.

AZV: Welke resultaten of impact denk je dat je hebt gehad tijdens je AZV zendingen?
Patrick: Ik zie een verbetering in de patiëntenzorg dankzij de apparatuur die AZV heeft gedoneerd. Met de juiste apparatuur, kunnen we betere zorg leveren.
Van de ene zending naar de andere zie ik  dat wat is doorgegeven, ook blijft. Er is een voortzetting van wat onze collega’s hebben aangeleerd.

AZV: Heeft u een patiënt gehad die indruk op u heeft gemaakt tijdens een zending van AZV?
Patrick: Ik herinner me het geval van een dame op de intensive care die net was geopereerd door het lokale team. Tijdens onze zending trok ze de aandacht van het hele lokale team en de expert-vrijwilligers, omdat er besloten werd tot een heroperatie. Ze was in staat om weer gezond te worden ondanks twee operaties vlak na elkaar. Deze veerkracht liet een blijvende indruk op me achter.

AZV: 12 mei is het Wereld Verpleegkundigen Dag, wat wens je hen toe?
Patrick: Gelukkige verjaardag aan alle verpleegkundigen in de wereld. Laten we moed vatten in deze nobele carrière die we gekozen hebben. Verpleegkundige zijn is een geschenk en een roeping. VERPLEGING REDT LEVENS!

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.