Nele Vangheluwe: ambassadeur in hart en hoofd

Expert-vrijwilliger Nele Vangheluwe is een spoedarts in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze en in het Henri Serums ziekenhuis in Oostende, met een groot hart voor kwetsbare mensen. Daarom zet ze zich al 19 jaar vrijwillig in voor Artsen Zonder Vakantie.

Quasi iedereen die Nele’s pad kruist, krijgt gepassioneerde verhalen te horen over de zendingen naar DR Congo, Burundi, Benin en Rwanda die reeds op haar palmares staan. Hieronder vertelt Nele in haar eigen woorden waarom Artsen Zonder Vakantie zoveel voor haar betekent en hoe een financiële bijdrage aan Artsen Zonder Vakantie ervoor zorgt dat nog meer patiënten kwaliteitsvolle zorg krijgen.

Zoals Artsen Zonder Vakantie is er geen één

Ik kan uren volpraten over de troeven van Artsen Zonder Vakantie. Maar zal het kort houden. Er zijn een paar zaken die Artsen Zonder Vakantie uniek maken. Zo werken wij schouder aan schouder met lokale gezondheidswerkers. Op deze manier zorgen we ervoor dat onze aanpak aangepast is aan de lokale omstandigheden. Hierdoor is wat wij doen ook duurzaam. De dokters die opleiding gekregen hebben van Artsen Zonder Vakantie kunnen op hun beurt kennis delen met andere dokters in het ziekenhuis. Zo versterken we de lokale gezondheidswerkers in hun kracht.

Wat Artsen Zonder Vakantie doet is duurzaam.
We versterken de lokale gezondheidswerkers in hun kracht.

Een concreet voorbeeld van hoe we impact maken

Er zijn veel mooie voorbeelden die ik kan aanhalen over voorbije zendingen, over hoe we werkelijk samen werken om tot een betere zorg te komen voor patiënten.

Een van de voorbeelden komt uit het referentieziekenhuis van Kasongo-Lunda (DR Congo). Daar is er slechts één monitor aanwezig die gebruikt wordt voor anesthesie tijdens een ingreep. Deze staat in het operatiekwartier, en wordt bediend door de verpleegkundige Goethe. Het viel me op dat hij de patiënten in het operatiekwartier goed opvolgde. Door eerdere opleidingen met Artsen Zonder Vakantie had hij zich de werking van de monitor volledig eigen gemaakt.

Ik vroeg hem om deze monitor ook in te zetten bij kwetsbare patiënten op spoed en intensieve zorgen. Samen gaven we opleiding hierover aan het personeel van spoed en intensieve zorgen. Sindsdien krijg ik op mijn Whatsapp foto’s binnen waarop te zien is dat de monitor ook op deze diensten wordt gebruikt, dit is heel fijn om te zien. En omdat er vooruitgang is, schenkt Artsen Zonder Vakantie meerdere monitors aan dit ziekenhuis.

Als expert-vrijwilliger van Artsen Zonder Vakantie moet je de sterktes van je lokale collega’s zien en bekrachtigen, dit komt de zorg aan de patiënten ten goede op lange termijn. We werken in ziekenhuizen waar van de lokale zorgverlener veel moed en doorzetting gevraagd wordt.  Ik denk dat het dat is, wat mensen drijft om ons te steunen.

Ambassadeur met een hart voor mensen

Artsen Zonder Vakantie ben ik al meermaals gaan voorstellen in serviceclubs en verengingen. Ik heb een hart voor mensen – zowel patiënten als zorgverleners – die er met weinig mogelijkheden toch het beste van maken.  Ik bewonder mijn Afrikaanse collega’s die dag in dag uit de beste zorgen verlenen met beperkte middelen. Ik bewonder de moedige patiënten die vaak laat en met zware pathologie in moeilijke omstandigheden naar het ziekenhuis komen en weinig klagen ondanks veel pijn, en weinig mogelijkheden en vooruitzichten.

Deze doorleefde boodschap uitdragen, waar je ook komt, doet mensen nadenken en beseffen hoe goed we het hier hebben, en sommigen willen hier – net als mij – wat van hun mogelijkheden met deze mensen delen. Een financiële bijdrage voor Artsen Zonder Vakantie, is dan ook een enorme opsteker en komt deze kwetsbare mensen zeker ten goede.

Als je iets wil betekenen voor Afrika, moet je dat niet persé ter plaatse doen. Je kan je ook in België organiseren. Door ook vrijwilliger te worden, of door een financiële bijdrage zodat wij ons werk kunnen blijven doen.

Wie geeft, ontvangt!

Dit antwoordde ooit een collega op missie in Benin mij, toen ik verwonderd vroeg waarom zij als arts – met een beperkt salaris – de consultatie van een arme patiënt betaalde. ‘Wie geeft, ontvangt,’ zij ze, en ik weet dat ze gelijk heeft.

Daarom deel ik zo graag. Mijn tijd, mijn kennis, mijn hart, mogelijkheden delen met de gezondheidswerkers en hun patiënten in Afrika, geeft me zoveel energie. En daarom ben ik ook zo blij dat er nog steeds vele schenkers zijn die dat ook begrepen hebben.

Ik wil elke schenker dan ook echt hartelijk bedanken voor zijn of haar steun aan Artsen Zonder Vakantie. Want lieve schenker, het is enkel dankzij uw steun dat ik dit vrijwilligerswerk kan blijven doen. En daar ben ik, samen met mijn Afrikaanse collega’s en patiënten, u enorm dankbaar voor!

Als u hier iets wilt betekenen voor Afrika, kan u een donatie doen door hier te klikken.

Publicatiedatum: 05.04.24

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.