In 2010 startte Brussels Airlines met haar maatschappelijk verantwoord programma om de gezondheidszorg in West-Afrika structureel mee te verbeteren. Artsen Zonder Vakantie is sindsdien bevoorrechte partner. “De uitgesproken liefde voor het continent en het respect waarmee Artsen Zonder Vakantie werkt, zitten ook in ons DNA,” vertelt communicatieverantwoordelijke van Brussels Airlines, Ilse Verhelst.
Historisch verweven
Afrika is volledig verweven met de geschiedenis van Brussels Airlines. Voorloper Sabena was één van de eerste maatschappijen die op Congo, Kinshasa vloog.
Wij hebben daar een heel trouw publiek dat ons enorm apprecieert om onze klantvriendelijkheid. Bovendien hebben onze crews en lokale teams over de generaties heen, veel knowhow opgebouwd over de regio. Zelfs nu, tijdens de coronacrisis, hebben we zo goed als alle intercontinentale vluchten gesloten behalve die naar Afrika.
Bereidwillige crew
“Onze crews verblijven bij langeafstandsvluchten regelmatig twee à drie dagen in het buitenland waardoor ze op bepaalde plaatsen in contact komen met de heersende armoede en iets wilden doen.” Door de jaren heen, verzamelden verschillende bemanningsleden op eigen initiatief kleren en speelgoed in om te schenken. Die bereidwilligheid noopte de toenmalige CEO er in 2010 toe een programma te starten om de maatschappelijke betrokkenheid van Brussels Airlines te stroomlijnen. “Die visie resulteerde in ‘b.foundation’ waarin onze luchtvaartmaatschappij samenwerkt met zes Belgische ngo’s om de gezondheidszorg in West-Afrika, de regio waarop we het meeste vliegen mee te verbeteren.”
Zonder goede gezondheidszorg geen mogelijkheden
“We vroegen aan onze medewerkers die in nauw contact met West-Afrika staan, waarop we moesten focussen. Ze zeiden: ‘Onderwijs is heel belangrijk, alsook het versterken van de lokale economie. Maar als de mensen ziek zijn, is niets mogelijk.’ De basisbehoefte was duidelijk een goede gezondheidszorg.
Vervolgens gingen we op zoek naar partners. Onze voorkeur ging uit naar Belgische organisaties omdat we een Belgisch bedrijf zijn. Artsen Zonder Vakantie was de eerste ngo die ik binnen de vijf minuten op het internet tegenkwam. We herkenden ons meteen in de uitgesproken liefde voor Afrika. Ook de visie van evenwaardig samenwerken sprak ons aan, de prioriteiten die Artsen Zonder Vakantie legt en de duurzame manier van dingen aanpakken. Ik voelde meteen dat het klikte. Sindsdien faciliteren wij hun werk.
Wij doen niet aan fundraising maar steunen voornamelijk in de vorm van voordelige tarieven. Wij willen de transportkosten zo laag mogelijk houden zodat bij Artsen Zonder Vakantie budget vrijkomt om aan de ondersteuning van de gezondheidszorg zelf te besteden. Dat doen we nu al zo’n tien jaar. De organisatie werkt enorm professioneel en ook hun reputatie is bijzonder goed.
Na al die jaren van samenwerken is het duidelijk dat we de juiste keuze maakten om met hen in zee te gaan. We hopen dat Artsen Zonder Vakantie in de toekomst nog meer projecten kan opzetten zodat nog meer patiënten er beter van worden.”
Tekst : Ann Palmers