Het verhaal van Marie-Louise Ndayishimiye

De hygiëne in het operatiekwartier en in de postoperatieve zorg zijn verbeterd. Ziekenhuizen kopen nu meer lokaal geneesmiddelen en verbruiksgoederen van goede kwaliteit aan. Ook de ziekenhuisapparatuur is verbeterd en we hebben een grote stap voorwaarts gezet om autonomer te worden. Marie-Louise Ndayishimiye, experte in Anesthesie en reanimatie te Burundi, deelt haar ervaring met ons. […]

De hygiëne in het operatiekwartier en in de postoperatieve zorg zijn verbeterd. Ziekenhuizen kopen nu meer lokaal geneesmiddelen en verbruiksgoederen van goede kwaliteit aan. Ook de ziekenhuisapparatuur is verbeterd en we hebben een grote stap voorwaarts gezet om autonomer te worden.

Marie-Louise Ndayishimiye, experte in Anesthesie en reanimatie te Burundi, deelt haar ervaring met ons.

Dankzij de hulp van Artsen Zonder Vakantie merken we aanzienlijke verbeteringen in onze organisatie en hygiëne.

Kennis uitwisselen

Ik ben anesthesist en reanimator in een kliniek in Burundi. Sinds 2011 maak ik als lokaal expert deel uit van de activiteiten van Artsen Zonder Vakantie. Ik begeleid de anesthesisten en het verplegend personeel van onze partnerziekenhuizen rond veiligheid bij anesthesie, de toepassing van bepaalde anesthesietechnieken, reanimatie van de patiënt (ook in de neonatologie), controle en beheer van complicaties tijdens en na de ingreep, beheer en inrichting van de ontwaakzaal, hygiëne in het operatiekwartier, enzovoort.

In 2019 werkte ik mee aan twee projecten rond gynaecologie en verloskunde in de ziekenhuizen van Muramvya en Buhiga (Burundi). De gemengde zendingen (uitgevoerd door een team van Belgische vrijwilligers en Afrikaanse experten, nvdr) bieden ruimte voor een zeer interessante kennisuitwisseling. Als Burundese deskundige ken ik de gezondheidssituatie van het land, wat de behoefteanalyse en de communicatie met lokale collega’s en patiënten vergemakkelijkt. Ik ben ook meer vertrouwd met specifieke pathologieën die in Burundi voorkomen.

Onlangs volgde ik een opleiding van Artsen Zonder Vakantie om onze partners “vormende supervisie ” te kunnen bieden. Meerdere keren per jaar bezoek ik, buiten de opdrachten om, enkele van onze ziekenhuispartners om samen met hen gedurende enkele dagen de problemen te identificeren die zich voordoen bij de anesthesie en reanimatie en om samen duurzame oplossingen te vinden.”

Betere zorg, minder complicaties

Dankzij de hulp van Artsen Zonder Vakantie aanzienlijke verbeteringen. Onze collega’s passen nu steeds autonomer een aantal anesthesietechnieken toe die Artsen Zonder Vakantie onderwees. De hygiëne in het operatiekwartier en in de postoperatieve zorg zijn verbeterd. Ziekenhuizen kopen nu meer lokaal geneesmiddelen en verbruiksgoederen van goede kwaliteit aan. Ook de ziekenhuisapparatuur is verbeterd en we hebben een grote stap voorwaarts gezet om autonomer te worden.

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.