Integriteit

Integriteit is een essentiële waarde in het Belgische ontwikkelingsbeleid, zowel op financieel als op moreel vlak. Artsen Zonder Vakantie heeft dan ook het “Integriteitshandvest voor NGO’s” ondertekend. Dit charter werd in 2018 opgesteld door de minister van Ontwikkelingssamenwerking (Alexander De Croo) in overleg met NGO-Federatie, Acodev, Fiabel, BIO, Enabel en de DGD.

Integriteitshandvest voor NGO’s

Financiële transparantie

Transparantie en integriteit zijn essentieel om het vertrouwen te behouden en de geloofwaardigheid van onze financiële informatie te garanderen.

Meer info

Integriteitsbeleid 

Als erkende NGO zijn we gericht op het bouwen en verstevigen van duurzame vertrouwensrelaties met donateurs, technische en financiële partners, partnerziekenhuizen, vrijwilligers en de patiënten waarvoor we ons inzetten. Vertrouwen winnen we door regels voor onberispelijk gedrag, beroepsernst in acht te nemen en verantwoording af te leggen.
In onze Ethische Code leggen we een aantal gedragsverwachtingen vast met betrekking tot de manier waarop we binnen de organisatie met elkaar omgaan, maar eveneens met mensen buiten de organisatie zoals naar partners, vrijwilligers en alle andere betrokkenen toe. Het is belangrijk dat iedereen die ageert in naam van onze organisatie de ethische code ondertekent, kent en toepast.
Onze Ethische Code is bedoeld als houvast en kompas in situaties waarbij we ons afvragen hoe we best reageren, wat we best kunnen doen, welke de beste/juiste beslissing zou zijn, of we de wet of de geest van de wet respecteren. Wij weten dat deze code niet alle situaties kan omvatten die zich kunnen voordoen in het kader van onze activiteiten. In dat geval moeten we teruggrijpen naar de basiswaarden. Het is aan ieder van ons om dergelijke situaties aan onze waarden af te toetsen.

De 5 basiswaarden van onze organisatie vormen de leidraad voor deze ethische code:

  1. Integriteit
  2. Verbondenheid
  3. Excellentie
  4. Verantwoordelijkheid
  5. Duurzaamheid

 

Contact

Bij vragen over onze Ethische Code, over het naleven ervan of andere ethische kwesties kan je steeds terecht bij één van onze contacten:

Meldpunt klachten/incidenten : integriteit@azv.be of integrite@msv.be *

Integriteitsverantwoordelijke, Stefaan Bonte

Klachtenmanager, Jan Teugels

Integriteitsadviseur, Freya Swinnen

* Deze mailbox is toegankelijk voor de Klachtenmanager, de Integriteitsverantwoordelijke en de Voorzitter van het Ethisch Comité. Een klacht tegen één van deze functies is dus zichtbaar voor de andere functies. Een vraag omtrent een advies rond integriteit komt terecht bij de Integriteitsadviseur

Een klacht versturen

Wanneer spreek je van een integriteitsschending?

  • Wanneer je vindt dat je niet bent behandeld in lijn met de waarden en normen van de organisatie
  • Wanneer je vindt dat iemand zich niet heeft gehouden aan de ethische code
  • Wanneer de goede naam en reputatie van de organisatie in het gedrang komt/dreigt te komen

Wat moet u doen als u een inbreuk opmerkt?

  • Lijst de feiten op
  • Praat met een vertouwenspersoon
  • Dien een klacht in (indien nodig)
Onze brochure

In onze Ethische Code leggen we een aantal gedragsverwachtingen vast met betrekking tot de manier waarop we binnen de organisatie met elkaar omgaan, maar eveneens met mensen buiten de organisatie zoals naar partners, vrijwilligers en alle andere betrokkenen toe. Het is belangrijk dat iedereen die ageert in naam van onze organisatie de ethische code ondertekent, kent en toepast.

Klik hier om onze ethische code te bekijken

Onze waarden

We zijn integer in alles wat we doen

We behandelen elkaar met respect, op basis van gelijkwaardigheid en zonder enige vorm van discriminatie op grond van onder andere gender, huidskleur, taal, religie, politieke of andere vormen van discriminatie die wettelijk verboden zijn. We dragen zorg voor al onze werkmiddelen. We moedigen collega’s, vrijwilligers, partners en derden aan om ideeën, informatie en standpunten uit te wisselen en persoonlijke meningen te verdedigen binnen het kader van de visie, missie en strategie van de organisatie.

We werken vanuit verbondenheid met elkaar

Peer groepen in Afrika en Europa leren elkaar echt kennen en werken samen in een sfeer van gelijkheid, openheid en vertrouwen. We maken authentieke en betekenisvolle verbindingen mogelijk voor ons personeel, vrijwilligers,  partners, stakeholders en donateurs.

We streven naar excellentie

Wij streven ernaar om resultaten van hoge kwaliteit te behalen. We doen dat met de nodige zorgvuldigheid, we zijn ambitieus, we zoeken naar innovatie oplossingen en zetten ons in voor de continue verbetering van ons werk. Alleen door samen te werken behalen we de beste resultaten met de grootste impact, waaruit iedereen voldoening haalt.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Iedereen maakt deel uit van een ecosysteem waarin we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Dit betekent initiatief nemen, op een constructieve manier stelling nemen en oplossingen aandragen. We durven ons uit te spreken, zelfs als dit ons kwetsbaar maakt. We zeggen waar we voor staan, waardoor we aandacht vragen,  we openen debatten en creëren een meerwaarde voor de mensen en organisaties om ons heen.

We leveren duurzame impact

Duurzaamheid in al haar dimensies is een leidraad in alles wat we doen en in de manier waarop we het doen. Duurzaamheid is een kernprincipe in de professionalisering van onze organisatie en beheerssystemen, waarmee we  op een milieuvriendelijke manier continuïteit waarborgen. We werken aan respectvolle, gelijkwaardige relaties met medewerkers, vrijwilligers, partners, donateurs en derden. We bouwen samen aan veerkrachtige zorgsystemen, waar nodig.

Wij handelen steeds vanuit het principe “Do no harm”

Vanuit onze inzet voor toegankelijke, kwaliteitsvolle en veerkrachtige gezondheidszorg hebben we respect voor de principes van de medische ethiek.

De principes van de medische ethiek zijn een verzameling van fundamentele waarden die de medische praktijk en de relatie tussen zorgprofessionals en patiënten sturen (Wereldgezondheidsorganisatie).

Ethische principes, zoals respect voor het individu, geïnformeerde toestemming en vertrouwelijkheid, vormen de basis van de arts-patiëntrelatie.

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.