Transparantie

De transparantie staat centraal in de werking en activiteiten van Artsen Zonder Vakantie. Het is veel meer dan een principe van betrouwbaarheid; het is een essentiële benadering zodat al onze stakeholders (donateurs, het grote publiek, partners en begunstigden) toegang hebben tot duidelijke, nauwkeurige en actuele informatie over onze activiteiten, financiën, resultaten en impact. Zo zetten we ons in voor transparantie door deelname te bevorderen en het vertrouwen in de organisatie te versterken.

Steun in vertrouwen

Wanneer men een vereniging steunt, wil men er zeker van zijn dat het geld goed wordt besteed. Onze fondsenwerving wordt streng gecontroleerd

Stefaan Bonte, Directeur Artsen Zonder Vakantie

Vereniging voor Ethische Fondsenwerving

Hiermee wil Ethische Fondsenwerving vzw (EF-RE) bij de Belgische bevolking het nodige vertrouwen scheppen in de kwaliteit van de fondsenwerving. RE-EF wil eveneens de transparantie promoten van de rekeningen en van het goed bestuur van de organisaties die beroep doen op de vrijgevigheid van de bevolking.
Artsen Zonder Vakantie is lid van deze vereniging.
Omdat transparantie tegenover onze donateurs van essentieel belang is, kunt u bij EF-RE navragen hoe wij de ontvangen giften gebruiken of u kunt onze verslagen hieronder raadplegen.

Steun in vertrouwen

U kunt ons dus met een gerust hart steunen en zo bijdragen aan onze duurzame projecten. In onze jaarverslagen en evaluaties worden onze doelstellingen en projecten gedetailleerd beschreven.

2023 in cijfers

43%

Subsidies

36%

Privé giften

15%

Legaten

2%

Giften van stichtingen

4%

Andere inkomsten

Financiele transparantie

Synthesetabel RE-EF 2023

Klik hier

Synthesetabel VEF-AERF 2022

Klik hier

Synthesetabel VEF-AERF 2021

Klik hier

FOCUS+ : ons jaarverslag

Focus+ 2023

Klik hier

Jaarverslag West-Afrika 2023

Klik hier

Jaarverslag Centraal-Afrika 2023

Klik hier

Jaarverslag Oost-Afrika 2023

Klik hier

Focus+ 2022

Klik hier

Focus+ 2021

Klik hier

Focus+ 2020

Klik hier

Onze governance

We bewegen ons in een snel veranderende context. Ook de medische sector evolueert versneld en wordt steeds complexer. Er zijn geen eenvoudige oplossingen in een domein zoals gezondheidszorg en dit vereist een gediversifieerde aanpak waarbij internationale samenwerking meer dan ooit nodig is.
De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties streven naar bevordering van de internationale samenwerking tussen alle landen en alle actoren. Het Noord-Zuid paradigma is daarom niet langer werkbaar en dit vereist een mentaliteitswijziging van ieder van ons.
Tegelijkertijd zijn we in de wereld van vandaag meer dan ooit onderling verbonden. Een betere toegang tot technologie en kennis maakt het veel gemakkelijker om ideeën en innovatie te delen. Het blijft  echter belangrijk om authentieke vormen van verbondenheid mogelijk te maken en te werken in een sfeer van gelijkheid, openheid en vertrouwen. Duurzame resultaten worden alleen behaald door gelijke en evenwichtige partnerschappen dankzij een fundamentele verandering in machtsverhoudingen.
De COVID-19 realiteit heeft deze relaties des te belangrijker gemaakt. Pandemies en de toenemende urgentie van de klimaatcrisis tonen aan hoezeer wij van elkaar afhankelijk zijn. De gezondheidscrisis bevestigt de noodzaak van een veerkrachtig en kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg voor iedereen, zowel hier, als in andere delen van de wereld.

Daarom kiest Artsen Zonder Vakantie om te evolueren naar een internationale netwerkorganisatie. Dit reflecteert zich ook in de governance van de organisatie. De besluitvormingsorganen hebben een internationale invulling gekregen, met aandacht voor meer representativiteit en evenwichtige machtsverhoudingen. Met deze veranderingen beoogt Artsen Zonder Vakantie een grotere interne democratie, een breder draagvlak, meer transparantie en tenslotte een grotere betrokkenheid van alle stakeholders.

Deze video legt de basisprincipes van onze nieuwe governance stap voor stap uit.

Reporting

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.