Veilige bloedtransfusies dankzij Artsen Zonder Vakantie & het Medisch Centrum met chirurgische afdeling van Houndé in Burkina Faso

Bloedtransfusie neemt een belangrijke plaats in binnen het zorgsysteem van Burkina Faso. In Burkina Faso behoren bloedarmoede, bloedingen en genetische hemoglobineziekten tot de belangrijkste oorzaken van morbiditeit en mortaliteit in onze zorginstellingen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd en kinderen jonger dan vijf jaar worden het zwaarst getroffen.

Kinderen onder de 5 jaar (16,57%) en vrouwen tussen de 15 en 49 jaar (44,29%) zijn de grootste ontvangers van labiele bloedproducten. In totaal verbruiken zij dus 60,86% van de beschikbare bloedproducten.

Wat zijn labiele bloedproducten?

Labiele bloedproducten zijn bloedcomponenten die gemakkelijk afbreken of veranderen onder bepaalde omstandigheden, zoals bij temperatuurvariaties of na verloop van tijd. Deze producten hebben vaak een korte houdbaarheid en vereisen zorgvuldige opslag en hantering om hun effectiviteit te behouden. Labiele bloedproducten worden voornamelijk gebruikt voor transfusie bij patiënten en omvatten:

  1. Rode bloedcellen (erytrocyten): Gebruikt om zuurstof te vervoeren en vaak gegeven aan patiënten met bloedarmoede of na bloedverlies.
  2. Bloedplaatjes (trombocyten): Helpen bij de bloedstolling en worden gegeven aan patiënten met stollingsstoornissen of na chemotherapie.
  3. Plasma: Bevat stollingsfactoren en wordt gebruikt bij patiënten met stollingsproblemen of ernstige bloedingen.

Omdat ze snel kunnen bederven, moeten labiele bloedproducten doorgaans gekoeld of op specifieke manieren worden bewaard en hebben ze een relatief korte houdbaarheid, variërend van enkele dagen tot weken.

De complexiteit van bloedtransfusie

Bloedtransfusie, een vervangingstherapie die bedoeld is om constitutionele of verworven tekorten van een of meerdere bloedbestanddelen te compenseren, blijft een onmisbare behandeling binnen ons zorgsysteem. Dit therapeutische en levensreddende middel is echter niet zonder risico’s. Denk bijvoorbeeld aan infecties, immunologische reacties en overbelasting. Er worden vaak tekortkomingen waargenomen in de praktijk, zoals:

  • het lage percentage van retourformulieren na transfusie en bewaking en controle die zich richt op de veiligheid en kwaliteit van de hele transfusieketen
  • het lage aantal meldingen van ongewenste effecten van transfusies
  • de adequate behandeling van ongewenste effecten door een gebrek aan kennis van sommige zorgverleners die verantwoordelijk zijn voor de getransfuseerde patiënten
  • een hoog percentage niet-gebruikte labiele bloedproducten die te laat worden geretourneerd.

Transfusieveiligheid & goede transfusiepraktijken

Het CMA van Houndé en Artsen Zonder Vakantie waken over de kwaliteit en veiligheid van de zorg die aan patiënten wordt geboden. Daarom werd van 27 tot 31 mei 2024 een trainingsworkshop georganiseerd over transfusieveiligheid en goede transfusiepraktijken voor het personeel van de kraamafdeling en de operatiekamer van het CMA van Houndé.

Aan deze vorming namen 20 gezondheidswerkers deel, waaronder artsen, verpleegkundigen, ambulancemedewerkers en ziekenhuishulpen. Deze groep bestond uit 5 vrouwen en 15 mannen.

Het doel van de vorming was om de vaardigheden van de deelnemers te versterken in het rationeel gebruik van labiele bloedproducten, de melding en de behandeling van ongewenste effecten van bloedtransfusies.

De vorming werd verzorgd door experts van het Regionale Centrum voor Bloedtransfusie van de Hauts-Bassins, wat een mooi voorbeeld is van netwerkvorming tussen het CMA van Houndé en gespecialiseerde gezondheidsinstellingen in de regio.

Al deze inspanningen van het ziekenhuis en Artsen Zonder Vakantie zijn erop gericht om veilige, patiëntgerichte kwaliteitszorg te bieden. Dit is volledig in lijn met strategische pijler 1 van de strategie 2030 van Artsen Zonder Vakantie.

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.