Renovatie en uitbreiding van de ziekenhuis-wasserij van Gombe Matadi

Het algemeen referentieziekenhuis van Gombe Matadi ligt in de regio Mbanza-Ngungu in West-Congo. De bevolking van de gezondheidszone Gombe-Matadi wordt geschat op ongeveer 100.000 inwoners verspreid over een gebied van 4.778 km2 . De bevolking is hoofdzakelijk arm en leeft van landbouw, veeteelt en kleinschalige handel. Het inkomen per hoofd van de bevolking is gemiddeld, minder dan 1€ per persoon, per dag.

Artsen Zonder Vakantie is sinds 2017 partner van dit ziekenhuis en is betrokken op het vlak van algemene chirurgie, verloskundige en neonatale spoedgevallen en ziekenhuishygiëne.

Infecties voorkomen

Ziekenhuishygiëne is van essentieel belang om infecties te voorkomen en daardoor de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. Het ziekenhuis kampte met een hoog aantal postoperatieve infecties als gevolg van slechte ziekenhuishygiëne. Daarom besloot Artsen Zonder Vakantie in 2021 mee de renovatie en uitbreiding van de wasruimte te ondersteunen, wat tot een duidelijke vermindering van het aantal infecties leidde. Vuil linnengoed is in een ziekenhuis immers een van de grootste oorzaken van infecties: het is een ideale voedingsbodem voor de verspreiding van ziektekiemen. Schoon linnengoed, zowel voor patiënten (beddengoed) als voor verplegend personeel (operatiejassen en -linnen), begint met de juiste infrastructuur van de wasruimte.

Ondanks een kleine renovatie van de wasruimte in 2019, liet de staat het uiteindelijk niet langer toe om in goede omstandigheden te blijven werken. Ook de reservoirs om het linnengoed doeltreffend te reinigen waren onvoldoende net zoals de capaciteit voor een permanente watervoorziening. Als gevolg daarvan bleef de kwaliteit van de hygiëne en de verzorging aangetast. Dit leidde naast infecties ook tot oponthoud in de operatiekamer en een langer verblijf van de patiënten.

Voor de rehabilitatiewerken:

De renovatie en uitbreiding van de wasserij startte in het laatste kwartaal van 2021 en is onlangs voltooid. Het is nu mogelijk om het linnengoed te reinigen en ontsmetten in een goed functionerend hygiënisch circuit, wat bijdraagt tot de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Na de rehabilitatiewerken

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.