Burundi: ambulancechauffeurs opleiden om het aantal doden tijdens het vervoer te verminderen

In Burundi is het programma ‘Eerste hulp voor chauffeurs’ gelanceerd. Het idee is om ambulancechauffeurs te trainen in de normen en technieken voor het verlenen van eerste hulp aan patiënten, om zo het sterftecijfer tijdens ambulancevervoer te verlagen. Het traint hen ook in het principe van ‘referentie en tegenreferentie ‘, een essentieel instrument om de continuïteit van de zorg te garanderen.

Ondersteuning van het Burundese ministerie van Volksgezondheid

Het referentiesysteem voor patiënten die per ambulance vervoerd worden is cruciaal om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en het aantal sterfgevallen tijdens het transport te verminderen. Met dit in gedachten en op verzoek van het Burundese Ministerie van Gezondheid heeft Artsen Zonder Vakantie (AZV), met de steun van Kenneth Arkesteyn (directeur Innovatie van Het Vlaamse Kruis en AZV-expert-vrijwilliger), richtlijnen opgesteld voor ambulancebeheer in het land. Deze richtlijnen maken deel uit van het programma Twiteho Amagara, gefinancierd door de Europese Unie en georganiseerd in een consortium met AZV, Enabel, Memisa en Louvain Coopération.

Klik hier voor meer informatie over dit project

Richtlijnen voor het programma ‘First Aid for Drivers’

Met de richtlijnen die zijn goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid, is het programma ‘First Aid for Drivers’ geboren. Het principe is om ambulancechauffeurs te trainen in de normen en technieken die nodig zijn om eerste hulp te verlenen aan patiënten, om zo het sterftecijfer tijdens ambulancevervoer te verlagen. Maar ook om het principe van ‘referentie en tegenreferentie’, d.w.z. het leggen van een link tussen twee gezondheidsstructuren met alle informatie over de patiënt aan te leren. Een essentieel hulpmiddel om de kwaliteitvan de zorg te garanderen.

Om deze richtlijnen op nationaal niveau in Burundi te consolideren, heeft AZV een trainingsprogramma voor ambulancechauffeurs ontwikkeld. Hiervoor heeft de organisatie samengewerkt met het Burundese Rode Kruis, dat 20 ambulancechauffeurs heeft opgeleid.

Bouwen aan een solide basis voor de toekomst

De eerste training ‘First Aid for Drivers’ vond plaats in het regionale ziekenhuis van Gitega van 1 tot 03 augustus. Het ziekenhuis was uitgerust met ambulances dankzij het Twiteho Amagara programma. De 20 ambulancechauffeurs van verschillende regionale ziekenhuizen in Burundi konden hun praktische en theoretische kennis van eerstehulptechnieken verdiepen.

De training behandelde essentiële eerste hulp:

  • De situatie en omstandigheden analyseren, alarm slaan en actie ondernemen in noodsituaties
  • Procedures: comfortzorg vóór evacuatie, verplaatsen en evacueren van slachtoffers
  • Eerste hulpverlenen aan een bewusteloos slachtoffer, ook bij stuiptrekkingen.
  • Eerste hulpverlenen aan een slachtoffer in ademnood, inclusief luchtwegobstructie.
  • De toestand herkennen van een slachtoffer met pijn op de borst
  • De symptomen van een ernstige ziekte herkennen (cardiovasculair systeem, zenuwstelsel, vergiftiging) en de principes van eerste hulp toepassen.
  • De nodige hulp bieden bij bloedingen, huidwonden, verwondingen en trauma’s aan botten, spieren en gewrichten, hoofdletsel, inclusief vermoedelijk letsel aan de wervelkolom, brandwonden, enz.

Een certificaat als bewijs

Tijdens deze training leerden 20 ambulancemedewerkers een aantal technieken aan die het aantal sterfgevallen en de verslechtering van de gezondheid tijdens transferts  aanzienlijk verminderen. Uiteindelijk  behaalden ze allemaal hun certificaat. Gefeliciteerd!

Dr. Kash Marcellin Karubara, regiomanager AZV voor Oost-Afrika

Met de steun van de Europese Unie
Met de deelname van Enabel, Memisa, Louvain Coopération, Burundese Rode Kruis

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.