Biomedisch: 10 ziekenhuizen in Benin krijgen training in preventie en onderhoud van laboratoriumapparatuur

Medische apparatuur speelt een belangrijke rol in de gezondheidszorg van de bevolking. Het onderhoud en het juiste gebruik ervan verbeteren aanzienlijk de kwaliteit van de diensten die aan patiënten worden aangeboden. Bovendien draagt een goed onderhoud van medische apparatuur ongetwijfeld bij tot de inzetbaarheid ervan in de ziekenhuizen. Daarom heeft Artsen Zonder Vakantie een 15-daagse opleiding over medische laboratoriumapparatuur georganiseerd voor gebruikers en technici van 10 ziekenhuizen in Benin.

Van 21.07 tot 05.08 organiseerde het Evangelische partnerziekenhuis in Bembèrèkè de training van Artsen Zonder Vakantie (AZV) voor gebruikers en technici inzake preventief (en curatief) onderhoud van medische laboratoriumapparatuur in tien Beninese ziekenhuizen.

Internationaal partnerschap

Vorig jaar had AZV al samengewerkt met Enabel aan het EQuiTE -project, gericht op inclusieve en transparante kwaliteit van zorg, met een focus op gendergelijkheid in Benin in samenwerking met de Franse Ontwikkelingsassociatie (AFD).
Deze vereniging heeft 29 gebruikers van apparatuur en 11 medewerkers (onderhoudstechnici en elektriciens) opgeleid in preventief en correctief onderhoud van medische apparatuur. (Klik hier voor meer informatie)
Dit eerste programma voor capaciteitsopbouw gaf gebruikers een duidelijke vorming en een logboek voor het monitoren van het onderhoud van medische hulpmiddelen tijdens een training van een week.
Op basis van deze ervaring hebben AZV en Enabel dit jaar hun krachten opnieuw gebundeld voor 2 weken om de kennis van onderhoudstechnici bij te spijkeren, meer bepaald op het gebied van laboratoriumapparatuur.

Leren en implementeren voor opschaling

Omdat het Evangelisch Ziekenhuis van Bembèrèkè (HEB) beschikt over de meeste medische apparatuur die essentieel is voor het runnen van een ziekenhuis in Benin, vond de training daar plaats. Dit gevarieerde aanbod van apparatuur gaf de deelnemers de kans om andere apparaten te ontdekken en te leren hoe ze werken, hoe ze te gebruiken, te onderhouden en eventuele storingen te diagnosticeren.

De deelnemers kwamen uit ziekenhuizen in de departementen Borgou, Collines en Donga: Bassila Zone Hospital, Savalou Zone Hospital, Boko Zone Hospital, Nikki Hospital, Saint Martin de Papané Hospital, Dassa Zone Hospital, Bembèrèkè Hospital, Ordre de Malte de Djougou Hospital en Donga Departmental Hospital Centre. Het resultaat is dat 10 ziekenhuizen hebben kunnen profiteren van 'best practices’ en op hun beurt een verschil zullen maken in hun gezondheidszone door de therapeutische beslissingen van de artsen rechtstreeks te beïnvloeden. Als gevolg daarvan krijgen patiënten betere zorg.

De methodologie van de trainers is verdeeld in twee fasen: theoretische training ’s ochtends en praktische training ’s middags, zodat de theoretische kennis kan worden toegepast.

Franck Saho – een AZV-expert-vrijwilliger uit Benin en onderhoudsingenieur – trainde en adviseerde gebruikers over het gebruik en onderhoud van de apparatuur.

Arnaud Mwamba – AZV-expert-vrijwilliger uit de DRC, biomedisch ingenieur en lid van de AZV-adviesgroep – versterkte de theoretische vaardigheden tijdens een webinar. Deze methode bood de mogelijkheid om te profiteren van de ondersteuning van de expert als onderdeel van het digitaliseringsproces.

Dr. Igr Ahounadjinou Héribert, vrijwillig AZV-expert uit Benin en digitaal en innovatie-ingenieur, leidde de training.

De 5 specifieke doelstellingen van deze training

  1. De basisprincipes aanleren van de werking en het onderhoud van laboratoriumapparatuur die ter beschikking wordt gesteld van medisch biologen.
  2. Het vermogen van onderhoudstechnici om fouten in medische laboratoriumapparatuur te diagnosticeren en te
  3. Het vermogen van laboratoriummanagers en hun teams om het juiste onderhoud en gebruik van medische laboratoriumapparatuur te garanderen en
  4. De vaardigheden van onderhoudstechnici verbeteren bij het uitvoeren van preventief onderhoud aan medische laboratoriumapparatuur.
  5. De capaciteit van onderhoudstechnici om gebruikerstrainingen uit te voeren op medische hulpmiddelen verbeteren.

Deze doelstellingen zijn bereikt. De departementale gezondheidsdiensten zullen een vervolgevaluatie organiseren. De deelnemers hebben zich ertoe verbonden alle nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de verworven kennis wordt toegepast en interne follow-up zal worden uitgevoerd.

Ook een positieve bijdrage voor HEB

De onderhoudstechnici gaven training aan medewerkers van de afdelingen Kindergeneeskunde en Interne Geneeskunde van het HEB over concentrators, aspirators, monitoren, pulsoximeters, etc. (+/-70 gebruikers).

Hierdoor konden de andere deelnemers van de vorming profiteren en kregen de technici de kans om de gebruikerstraining te begeleiden.

Een specifiek voorbeeld: een defect apparaat werd gerepareerd en weer functioneel gemaakt. De spectrofotometer werd opnieuw in gebruik genomen, waardoor de HEB over een extra apparaat kon beschikken.

Bevordering van het beroep

Voor gebruikers was het een kans om te ontdekken hoe de apparatuur waarmee ze dagelijks werken, werkt en om te leren hoe ze de apparatuur die ze in hun bezit hebben, moeten gebruiken en onderhouden.

Voor onderhoudstechnici is deze training een uitgelezen kans om hun kennis over het onderhoud van medische laboratoriumapparatuur bij te werken en op te frissen. Het is ook een gelegenheid om ervaringen, ‘best practices’ en advies uit te wisselen.

De deelnemers hebben niet alleen hun vaardigheden verbeterd, maar ook hun professionele expertise. Het juiste gebruik van apparatuur is namelijk cruciaal voor de diagnose en behandeling van patiënten. Daarom is onderhoud een essentiële hefboom geworden die bijdraagt aan de kwaliteit van de bestaande zorg.

Jullie versterken dankzij deze trainingen onze intrinsieke waarde en rol als onderhoudstechnici voor het bestaande gezondheidsysteem.

Arnoux Gnanga, Hoofd Uitrusting & Onderhoud bij HZ SABA – Ministerie van Volksgezondheid van Benin

Deze training werd gezamenlijk georganiseerd door :

#TogetherWeCare4Healthcare

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.