Artsen Zonder Vakantie ondersteunt het Medisch Centrum met Chirurgische Afdeling van DO (CMA van DO) bij de preventie en bestrijding van zorggerelateerde infecties

Het infectierisico in ziekenhuizen in Burkina Faso en de kwaliteit van de zorg staan momenteel centraal in de aandacht van de gezondheidsautoriteiten en hun partners. In 2017 lanceerde het ministerie van Volksgezondheid, met de steun van technische en financiële partners, een project genaamd “Preventie van infectierisico’s in zorgomgevingen” (PRISMS). Het belangrijkste doel van dit project is het verbeteren van de zorgkwaliteit en de veiligheid van patiënten in regionale ziekenhuizen (CHR), universitaire ziekenhuizen (CHU) en medische centra (CMA) in Burkina Faso.

In dit kader organiseerde Artsen Zonder Vakantie, in samenwerking met het CMA van Do, een trainingsworkshop voor het zorgpersoneel van 12 tot 16 augustus 2024 in Bobo-Dioulasso.

De training werd verzorgd door de hygiëneverantwoordelijke van de regionale gezondheidsdirectie van de Hauts-Bassins, de hygiëneverantwoordelijke van het universitair ziekenhuis Sourou-Sanou, en de hygiëneverantwoordelijke van het Medisch Centrum van Do.

Context

De workshop vond plaats binnen de context van de voortdurende opleiding van het zorgpersoneel van het Medisch Centrum, dat te maken heeft met een hoge mobiliteit van zijn personeel door overplaatsingen en toelatingen tot professionele examens. Bovendien is er sprake van een verminderde naleving van hygiënemaatregelen onder gezondheidswerkers, wat het risico op blootstelling aan ziekten en andere infecties voor zowel het personeel als de patiënten in de zorginstellingen vergroot.

Doel & inhoud

Het doel van de workshop was het bevorderen van ziekenhuis- en patiëntveiligheid in de verschillende diensten van het CMA.

Tijdens deze workshop werden de kennis en vaardigheden van 32 zorgverleners, waaronder 12 vrouwen en 20 mannen met verschillende functies (artsen, verpleegkundigen, verloskundigen, biomedische technologen, hygiënisten en radiologietechnici), versterkt.

De training behandelde:

  • de basisprincipes van preventie en bestrijding van zorggerelateerde infecties
  • standaard- en aanvullende voorzorgsmaatregelen
  • handhygiënetechnieken
  • kleurcodes voor het correct sorteren van medisch afval
  • infectiepreventie bij het plaatsen van intravasculaire katheters en urinekatheters
  • de behandeling van ongevallen met biologische vloeistoffen
  • de epidemiologische surveillance van zorggerelateerde infecties.

Groot effect ondanks vele uitdagingen

De groepssessies tijdens de workshop stelden de deelnemers in staat om de naleving van maatregelen rond preventie van en controle op infecties in hun diensten te evalueren en verschillende tekortkomingen te identificeren, waaronder:

  • het niet naleven van het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals jassen, laarzen, maskers en mutsen) ontoereikende preventie en controle van zorggerelateerde infecties
  • slechte afvalbeheerpraktijken (niet-gecodeerde afvalbakken, onjuist sorteren)
  • gebrek aan opslagruimtes voor wasgoed in de verschillende afdelingen
  • slecht onderhoud van toiletten
  • het niet scheiden van toiletten voor mannen en vrouwen
  • niet-naleving van de bouw- en uitrustingsnormen voor toiletten
  • ontbreken van was- en droogfaciliteiten voor wasgoed
  • geen adequate verbrandingsinstallaties
  • de slechte staat van sommige gebouwen (gebroken muren, lekkende daken)
  • tekort aan medisch-technische apparatuur (zoals infuusstandaarden, behandelplaten en ziekenhuisbedden).

Gezien deze uitdagingen bleek de betrokkenheid van al het personeel van CMA/DO en de gebruikers van de zorgdiensten essentieel om de doelen voor de preventie en bestrijding van zorggerelateerde infecties te bereiken.

Al bij al zal deze training bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van zorggerelateerde infecties in het CMA van Do. Dit sluit aan bij de strategische pijler 1 van de AZV-strategie (versterking van het referentieziekenhuis). De samenwerking met de regionale gezondheidsdirectie (DRS) en het CHU SS versterkt ook het netwerk van het CMA met andere gezondheidsinstellingen.

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.