Ortwin Boone inspireerde Bank Van Breda om Artsen Zonder Vakantie te steunen.

Ortwin Boone is nu vijftien jaar verantwoordelijke vrije beroepen bij Bank J. Van Breda & C°. Door deze functie komt hij dagelijks in contact met artsen en andere zorgverstrekkers. 

Ik heb een diep respect voor het engagement van zorgverstrekkers.

Zestien uur per dag opereren

In 2004 leerde Ortwin Boone een arts kennen die in zijn vrije tijd zendingen deed voor Artsen Voor Vakantie. “Die man vertelde telkens zo gepassioneerd over zijn engagement tijdens zo’n zending, de operaties die hij uitvoerde en hoe dankbaar de lokale mensen waren. Niet enkel de patiënten maar ook de lokale artsen en verpleegkundigen, voor wat ze samen verwezenlijkten.” Het toeval wil dat Ortwin net datzelfde jaar tijdens een persoonlijke reis met zijn eigen ogen zag welke impact zo’n zending heeft en hoe groot het engagement is van vrijwilligers. “Opereren en opleidingen geven gedurende veertien tot zestien uur per dag waren meer regel dan uitzondering. Want ‘anders waren al die mensen van heinde en ver voor niets gekomen’.”

Westen is bevoorrecht

Dat maakte dat hij de bank motiveerde Artsen Zonder Vakantie te steunen. “We leven in het Westen in een bevoorrechte wereld. Iets terugdoen voor mensen die het zoveel zwaarder hebben is een must. Dit is een voorbeeld waar wij als bank onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Dat deden we al voor dit begrip ‘common good’ werd. Wij geloven in Artsen Zonder Vakantie omdat ze samen met het lokale personeel, nieuwe technieken en inzichten introduceren zodat hulp op termijn overbodig wordt of op andere plaatsen kan ingezet worden.”

Corona opent ogen

Ortwin vergelijkt de werking van de ngo als een olijfolievlek: de inspanningen van vele geëngageerde vrijwilligers worden lokaal opgepikt en zo kunnen er elk jaar meer en meer patiënten van genieten.  Soms lijkt het een druppel op een hete plaat, maar voor vele mensen maken al die inspanningen werkelijk een verschil. Ik heb een enorme bewondering voor mensen in de zorg. Daar wordt vaak te weinig aandacht aan besteed en respect voor betoond. Corona heeft dit plotseling gewijzigd en de ogen geopend. Ik hoop dat we ons dit ook in normale omstandigheden zullen blijven herinneren. Bij Artsen Zonder Vakantie komt dit allemaal samen, over ziekenhuizen, individuen en landen heen. Dat is solidariteit in zijn mooiste vorm.”

Tekst: Ann Palmers

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.