Supervisie in Zuid-Kivu

In de provincie Zuid-Kivu in DR Congo ondersteunt AZV zes partnerziekenhuizen en één psychiatrisch centrum. Wij versterken de werking van deze zeven gezondheidszorginstellingen niet alleen door zendingen en vormingen te organiseren, maar ook door een fundamentele rol op te nemen in de supervisie. Supervisie helpt immers bij het identificeren van zwakke punten in de zorgverlening en stelt ziekenhuizen in staat om gerichte verbeteringen door te voeren, wat leidt tot een hogere kwaliteit van zorg.

Normatieve & formatieve supervisie

Er zijn verschillende benaderingen van supervisie in ziekenhuizen:

    1. Normatieve supervisie richt zich op naleving van en conformiteit met vastgestelde normen en standaarden.
      Bv: kwaliteitscontroles, audits, inspecties door accrediterende instanties
      Dezelfde normen gelden voor elk ziekenhuis, ongeacht over hoeveel technische faciliteiten het beschikt of welk opleidingsniveau het gezondheidspersoneel heeft.
    2. Formatieve supervisie is gericht op begeleiding, ondersteuning en professionele ontwikkeling.
      Bv: feedback sessies, coaching, mentoring, training on the job
      De methodologie van formatief toezicht vermenselijkt, contextualiseert en past de capaciteitsopbouw aan het opleidingsniveau aan van diegene die gesuperviseerd wordt.

     

    Formatieve supervisie in onze partnerziekenhuizen

    De gezondheidszorginstellingen die Artsen Zonder Vakantie ondersteunt, worden gesuperviseerd door het Diocesaan Bureau voor Medische Diensten (BDOM). De Congolese overheid heeft haar dit mandaat gegeven.
    In het lokale bureau van Artsen Zonder Vakantie in Bukavu wordt jaarlijks een samenwerkings-overeenkomst getekend met het BDOM. Deze instantie duidt supervisors aan die formatief toezicht houden op 4 verschillende domeinen: moeder- en kindzorg, laboratorium, ziekenhuishygiëne en biomedisch onderhoud.

    De methodologie van formatief toezicht stelt artsen en verpleegkundigen in staat om bij te leren en goede praktijken te oefenen op hun gebruikelijke werkplek. Zo krijgen ze vertrouwen in het uitvoeren van medische handelingen en worden ze autonoom en competent. Dit uiteraard tot tevredenheid van de patiënt.

    Een sprekend voorbeeld van het effect van een formatieve supervisie rond ziekenhuishygiëne vond plaats in het ziekenhuis van Mubumbano:
    Toen een supervisor van het BDOM langskwam en uitlegde dat het wanbeheer van biomedisch afval de oorzaak kan zijn van verschillende infecties of verwondingen bij het gezondheidspersoneel en de gemeenschap, werd tot actie overgegaan.
    Links zie je een foto van het afvalbeheer in Mubumbano voor het toezicht op ziekenhuishygiëne, de rechtse foto geeft een beeld over hoe de situatie was na inspectie.

Verdeeld landschap

Zoals vermeld, werkt Artsen Zonder Vakantie samen met het BDOM om toezicht te houden op het functioneren van haar partnerziekenhuizen. Andere actoren (bv: het kantoor van de gezondheidsdivisie, Unicef, Artsen Zonder Grenzen,…) werken vaak met andere partners en/of methoden en instrumenten om de ziekenhuizen waar zij actief zijn te monitoren. Dit is inefficiënt en zorgt ervoor dat medische directeuren van een ziekenhuis overbevraagd worden.
Momenteel is er dus een groot gebrek aan harmonisatie en coördinatie in het supervisie‘landschap’ van algemene referentieziekenhuizen en gezondheidscentra in de publieke en private non-profitsector.

Eendracht maakt macht

Artsen Zonder Vakantie organiseerde van 12 tot 14 juni 2024 een workshop in Bukavu met als doel oplossingen te bedenken voor de huidige supervisie-verdeeldheid. Dit zal leiden tot de verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg.
We organiseerden deze workshop in samenwerking met het BDOM en de provinciale gezondheidsdienst van Zuid-Kivu. Ook technische en financiële partners werden betrokken om tot een systemische aanpak te kunnen komen.

De sprekers en alle deelnemers riepen op om de kloof tussen de norm op het vlak van supervisie en de realiteit op het terrein te verkleinen. Dit kan door te evolueren naar een “vrijere” aanpak met ruimte voor autonomie van de supervisoren en de supervisanten zodat ze systematisch aan kennisontwikkeling kunnen werken.

Deze workshop stelde deelnemers in staat om te overleggen over de stappen die ondernomen dienen te worden om de supervisie-methoden te harmoniseren. Nieuwe best practices zullen ingevoerd worden, zodat de kwaliteit van de zorg verbeterd wordt.

 

Publicatiedatum: 15.07.24

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.