Renovatieproject van de afdeling intensieve zorgen in het ziekenhuis Kasongo Lunda in de DRC

Een goede infrastructuur en ziekenhuishygiëne zijn van fundamenteel belang om infecties te voorkomen en de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren. In het algemene referentieziekenhuis Kasongo Lunda in de DRC is de spoedeisende hulp in slechte staat. Deze situatie brengt de zorg voor patiënten in gevaar. Om hieraan tegemoet te komen renoveert Artsen Zonder Vakantie (AZV) in samenwerking met het ziekenhuis de infrastructuur.

Noodgevallen bij de HGR in Kasongo-Lunda

Het ziekenhuis ligt in een zeer geïsoleerd gebied, waardoor het erg moeilijk is om dringende gevallen en gevallen,die intensieve zorg nodig hebben, te evacueren naar een ander ziekenhuis. Kinderen die lijden aan levensbedreigende ziekte, die passieve intensieve zorgen nodig hebben (bv malaria, acute luchtweginfecties, diarree, ernstige acute ondervoeding, enz. Dit geldt ook voor traumaslachtoffers en patiënten met chronische niet-overdraagbare aandoeningen (met name diabetes mellitus en hoge bloeddruk) . 30% van de patiënten die worden opgenomen in HGR Kasongo Lunda komen terecht op de spoedeisende hulp en de intensive care.

Falen van de infrastructuur

Spoedgevallen die door naburige gezondheidscentra naar de HGR worden doorverwezen, krijgen niet de juiste zorg vanwege de beperkte technische faciliteiten: weinig materiaal of apparatuur. Het personeel is slecht opgeleid om noodgevallen en intensieve zorg te behandelen. De Kasongo Lunda HGR heeft een afdeling voor spoedeisende hulp en intensieve zorg, maar deze is niet optimaal.
Tijdens een inspectiebezoek in maart ontdekten we dat de diensten die AZV ondersteunt in een zodanige staat verkeerden dat de deskundige vrijwilligers hun kennis en vaardigheden niet gemakkelijk konden delen. De gebouwen waarin deze diensten gehuisvest waren, verkeerden in een zeer slechte staat van onderhoud. Er was nog steeds behoefte aan ondersteuning en training voor personeel op de spoedeisende hulp en intensieve zorg.

Ik denk dat het beter is om ons eerst te richten op wat fundamenteel is: infrastructuur, renovatie van gebouwen en hygiëne. Zonder dit zijn de goede organisatie van de dienst en de training van de intensive care teams niet effectief.

Dr. Pierrot Kihala, Medisch Coördinator Centraal- en West-Congo

Voldoen aan echte behoeften

Een goede infrastructuur en ziekenhuishygiëne zijn van fundamenteel belang om infecties te voorkomen en de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren. Het ondersteunen en opleiden van personeel op de spoedeisende hulp en intensive care is daarom de volgende stap.
AZV wilde, in samenwerking met het directiecomité van het ziekenhuis, inspelen op reële en fundamentele behoeften door de infrastructuur voor spoedeisende hulp en intensieve zorg van het ziekenhuis te reorganiseren.

Er is een groot project gepland, waarbij rekening wordt gehouden met hygiëne, onderhoud en patiëntenzorg:
→ Daken repareren die lekken als het regent
→ Plafonds opnieuw herstellen en renoveren
→ Muren verstevigen en schilderen
→ Deuren en ramen vervangen
→ Zorg voor ventilatie
→ De vloer betegelen Bedden en het verkeer op de afdeling reorganiseren

Fondsenwerving voor het project

AZV d doet een beroep op haar donateurs om dit project te realiseren. Hoe eenvoudig ook, deze veranderingen zullen een wereld van verschil maken voor de patiënten van Kasongo Lunda.
Wilt u ook dat hun spoedeisende hulp wordt verbeterd? Door vandaag een donatie te doen, help je mee aan de transformatie.

Klik hier om te doneren

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.