Renovatie van de kinderafdeling in Bassila – Benin

Artsen Zonder Vakantie heeft de afdeling kindergeneeskunde van het Bassila ziekenhuis gerenoveerd om kinderen een veilige omgeving te bieden waar ze onder de best mogelijke omstandigheden kwaliteitszorg kunnen krijgen. Twee gebouwen zijn opgeknapt, samen met een aangrenzende afdeling voor tuberculosepatiënten. Er is ook een opvanghuis voor verzorgers gebouwd.

Een ziekenhuis ondersteund door AZV

Het zoneziekenhuis van Bassila ligt in het departement Donga in het westen van centraal Benin, op de grens met Togo. Het bedient een nog steeds kwetsbare bevolking waar het overleven van kinderen een belangrijke prioriteit is. Dit ziekenhuis krijgt steun van Artsen Zonder Vakantie (AZV) wat de zorg voor kinderen betreft door middel van training en regelmatige zendingen door expert-vrijwilligers uit België en Afrika. De afdeling was echter toe aan een grondige renovatie om de kinderen in betere omstandigheden te kunnen opvangen.

Twee gebouwenblokken zijn opgeknapt, samen met een aangrenzende ruimte voor tbc-patiënten. Dit project heeft gezorgd voor een meer waardige omgeving voor de patiënten en voldoet aldus aan de hygiënenormen, zodat het personeel in betere omstandigheden zorg kan verlenen.

Er is ook een opvanghuis gebouwd voor verzorgers, die een belangrijke rol spelen bij het herstel. Hierdoor worden zij op een aangename manier beter omkaderd.

De afdeling kindergeneeskunde vóór de renovaties

Tijdens een evaluatiebezoek aan het AZV-programma werd een aantal verslechteringen vastgesteld. Tijdens het bezoek werd vastgesteld dat de infrastructuur in een vergevorderde staat van verval verkeerde en dat bijna het hele besturingssysteem kapot was:

  • Elektriciteit: geen fittingen of stopcontacten
  • Sanitair: wastafel, vloerafvoer, handwasser, waterkraan in slechte staat
  • Defecte deursloten
  • Beschadigd schilderwerk
  • Scheuren in de muren
  • Los metalen geraamte
  • Dak: dakbedekking met plaatstaal met gaten en snippers

AZV heeft daarom structureel werk verricht om de algehele kwaliteit van de zorg te verbeteren.

De afdeling kindergeneeskunde na de renovaties

Dr. Mathieu Dossou, regionaal manager voor AZV in West-Afrika, legt uit:

Om de werkomgeving aangenamer te maken, zijn de muren versierd, zodat de zorgvragers zich psychologisch beter voelen, ook al zijn ze in het ziekenhuis.  We hebben het managementteam van het ziekenhuis voorgesteld om drie lakens per bed te verstrekken en de bedden opnieuw te verven zodat ze er zo goed als nieuw uitzien. Het doel is om de kwaliteit van het werk van het medische team te verbeteren.

AZV is niet van plan om het hierbij te laten en als het gezondheidspersoneel in de pediatrische afdeling van HZ Bassila zich inzet om de 5S-Kaizen principes (Separate, Systematise, Sanitise, Standardise, Discipline – een Japanse aanpak die een optimaal beheer van gezondheidsfaciliteiten mogelijk maakt) na te leven, zal dit helpen om het gebouw in goede staat te houden en partners en patiënten meer vertrouwen te geven.

Abdoulaye Saca Bawa, directeur van HZ Bassila, is blij met het herstel van deze belangrijke infrastructuur. Hij benadrukt dat dit een onomkeerbare impact zal hebben op de kwaliteit van de zorg. Kwaliteitszorg betekent immers ook een kwaliteitsomgeving. Hij bedankte ook het hele AZV team voor het grote voorrecht om het Bassila ziekenhuis te voorzien van deze infrastructuur.

Voor mij en mijn collega’s is het een eer om deze prachtinstallatie te hebben gekregen en we verzekeren de organisatie dat het goed gebruikt zal worden door de gegeven instructies op te volgen,” zei hij. “Elke laatste zaterdag van de maand worden er schoonmaakacties georganiseerd, waarbij de gebouwen grondig worden schoongemaakt om ze schoon te houden. De actie in februari is exclusief gewijd aan het schoonmaken van de kinderafdeling, zodat deze snel weer in gebruik kan worden genomen.

Ontdek de renovaties in de video

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.