Nele Vangheluwe: ambassadeur in hart en hoofd

Expert-vrijwilliger Nele Vangheluwe is een spoedarts, werkzaam te AZ Sint-Vincentius in Deinze en in het Henri Serruys ziekenhuis in Oostende, met een groot hart voor kwetsbare mensen. Daarom zet ze zich al 17 jaar vrijwillig in voor Artsen Zonder Vakantie.

Quasi iedereen die Nele’s pad kruist, krijgt gepassioneerde verhalen te horen over de zendingen naar DR Congo, Burundi, Benin en Rwanda die reeds op haar palmares staan. Hieronder vertelt Nele in haar eigen woorden waarom Artsen Zonder Vakantie zoveel voor haar betekent, hoe ze dit uitdraagt als trouwe ambassadeur en hoe dit er onrechtstreeks voor zorgt dat nog meer patiënten kwaliteitsvolle zorg krijgen.

Zoals Artsen Zonder Vakantie is er geen één

Ik vind het essentieel om de troeven van Artsen Zonder Vakantie in de verf te zetten, wanneer ik over de organisatie spreek.
Volgens mij maken de volgende zaken Artsen Zonder Vakantie zo uniek:
Ten eerste de missie en visie van de organisatie en de flexibiliteit om in de veranderende wereld hun waarden kritisch te evalueren en bij sturen. Daarnaast werken wij schouder aan schouder met lokale gezondheidswerkers. Tot slot is wat wij doen duurzaam. Wij versterken de lokale gezondheidswerkers in hun kracht.

Ik ben gepassioneerd door Artsen Zonder Vakantie. Daarom wil ik het verhaal van Artsen Zonder Vakantie vertellen en overal getuige zijn.

Overtuigen door concreet te zijn

Er zijn veel mooie voorbeelden die ik kan aanhalen over voorbije zendingen, over hoe we werkelijk samen werken om tot een betere zorg te komen voor patiënten.

Hierbij geef ik graag een voorbeeld van het duurzame effect dat één van mijn zendingen voor Artsen Zonder Vakantie genereerde. In het referentieziekenhuis van Kasongo-Lunda (DR Congo) is slechts één monitor aanwezig die gebruikt wordt voor anesthesie tijdens een ingreep. Deze staat in het operatiekwartier, en wordt bediend door de verpleegkundige Goethe. Deze verpleegkundige volgde de patiënten in het operatiekwartier zeer goed. Dit viel me op toen we samen een kritische patiënt volgden tijdens een ingreep.  Door eerdere opleidingen met Artsen Zonder Vakantie had hij zich de werking van de monitor volledig eigen gemaakt.  Ik vroeg hem om deze monitor ook in te zetten bij kwetsbare patiënten op spoed en intensieve zorgen. Samen gaven we opleiding hierover aan het personeel van spoed en intensieve zorgen.  Sindsdien krijg ik op mijn Whatsapp foto’s binnen waarop te zien is dat de monitor ook op deze diensten wordt gebruikt, dit is heel fijn om te zien.  En omdat er vooruitgang is, schenkt Artsen Zonder Vakantie meerdere monitors aan dit ziekenhuis.

 

Als zorgverlener dien je ervan doordrongen te zijn dat iedereen recht heeft op zorg, zeker de meest kwetsbare mensen van de maatschappij (ook in België). Als expert-vrijwilliger en zeker als ambassadeur van Artsen Zonder Vakantie, moet je sterktes van je lokale collega’s zien en bekrachtigen, dit komt de zorg aan de patiënten ten goede op lange termijn. We werken trouwens in ziekenhuizen waar van de lokale zorgverlener veel moed en doorzetting gevraagd wordt. Ik denk ook dat het dàt is, wat mensen drijft om ons te steunen.

Ambassadeur met een hart voor mensen

Artsen Zonder Vakantie ben ik al meermaals gaan voorstellen in serviceclubs en verengingen. Ik heb een hart voor mensen – zowel patiënten als zorgverleners – die er met weinig mogelijkheden toch het beste van maken.  Ik bewonder mijn Afrikaanse collega’s die dag in dag uit de beste zorgen verlenen met beperkte middelen. Ik bewonder de moedige patiënten die vaak laat en met zware pathologie in moeilijke omstandigheden naar het ziekenhuis komen en weinig klagen ondanks veel pijn, en weinig mogelijkheden en vooruitzichten.

Deze doorleefde boodschap uitdragen, waar je ook komt, doet mensen nadenken en beseffen hoe goed we het hier hebben, en sommigen willen hier – net als mij – wat van hun mogelijkheden met deze mensen delen. Een financiële bijdrage voor Artsen Zonder Vakantie, is dan ook steeds een opsteker en komt deze kwetsbare mensen zeker ten goede.

Als je iets wil betekenen voor Afrika, moet je dat niet persé ter plaatse doen. Je kan je ook in België engageren. Binnen je organisatie moet je bereid zijn uiteenlopende taken op te nemen.

Wie geeft, ontvangt…

Dit antwoordde ooit een collega op missie in Benin mij, toen ik verwonderd vroeg waarom zij als arts – met een beperkt salaris – de consultatie van een arme patiënt betaalde, ze stopte die discreet wat geld toe.
Mijn tijd, mijn kennis, mijn hart, wat mogelijkheden delen met de gezondheidswerkers en hun patiënten in Afrika, geeft me zoveel energie dat ik er moet over spreken en ik hoop dat ik hiermee aanstekelijk ben voor anderen.
Ik draag dit uit waar ik ook kom, thuis, onder vrienden, op mijn werk, en zeker ook als ik ergens kan gaan spreken in scholen, organisaties, debatten, clubs, vriendengroepen, zal ik met enthousiasme de missie en visie van Artsen Zonder Vakantie toelichten. Ik hoop hierdoor ook mensen, organisaties, vriendengroepen warm te maken om hun steentje bij te dragen om de missie en visie van Artsen Zonder Vakantie waar te maken. Dit kan op vele manieren: vrijwilligerswerk, materiaal en medicatielevering, donaties.

Ons verhaal online delen

Sinds kort zijn we gestart met een blog omdat dit een mooie manier is om mensen in onze zending te laten delen. Dit is niet altijd eenvoudig; in Afrika werkt het internet immers altijd. Onze blog over de zending spoed en intensieve zorgen die we onlangs deden naar Kasungo Lunda, kan je hier lezen.

Samen nog meer verwezenlijkingen mogelijk

Op de Network Day, de vrijwilligers dag die Artsen Zonder Vakantie organiseerde in september 2022, ontving elke expert-vrijwilliger een USB-stick met een Nederlands- en Franstalige PowerPoint over Artsen Zonder Vakantie. Deze presentatie biedt een goede houvast voor iedereen die een lezing wil geven en aldus als ambassadeur optreedt. Het ontstaan, de doelstelling, missie, visie,… van de organisatie wordt op een sprekende manier weergegeven. Wanneer je daar als ambassadeur wat persoonlijke foto’s van de zending die jij gedaan hebt aan toevoegt, kom je tot een hartverwarmend resultaat.

We zouden als ambassadeurs samen moeten komen, elkaar ontmoeten, van elkaar leren en op nieuwe ideeën komen.

Ik hoop van harte dat dit artikel mede-expert-vrijwilligers aanzet om zich in de toekomst ook te engageren als ambassadeur. Bij deze doe ik dan ook graag een warme oproep aan alle expert-vrijwilligers om te laten weten aan de communicatiedienst van Artsen Zonder Vakantie (communicatie@azv.be) wat zij reeds ondernemen als ambassadeur (wanneer zij lezingen geven,…) en hoe ze hun ambassadeursrol (nog meer) kunnen opnemen.

Samen dragen we aan zoveel mogelijk mensen uit dat er zorgverleners zijn die in moeilijke omstandigheden werken en dat er mensen zijn die onvoldoende zorg krijgen. We kunnen hier verandering in brengen door ons verhaal te delen. Wanneer meer mensen te weten komen wat het netwerk van Artsen Zonder Vakantie juist inhoudt, zullen een aantal van hen overtuigd worden om ons te steunen. Dankzij hun giften kan Artsen Zonder Vakantie nog meer verwezenlijken zodat nog meer patiënten kwaliteitsvolle zorg kunnen ontvangen. Een prachtig doel, toch?

Als u hier iets wilt betekenen voor Afrika, kan u een donatie doen door hier te klikken.

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.