Kinderzorg: het hart van een zending rond capaciteitsopbouw voor het personeel van het Bassila Ziekenhuis

In het departement Donga in west-centraal Benin, op de grens met Togo, ligt het Bassila Zone Ziekenhuis. Het staat in voor een kwetsbare bevolking waar het overleven van kinderen de absolute prioriteit is.
Benin blijft één van de landen in West-Afrika waar de kinder- en neonatale sterfte het langzaamst daalt.

Om de capaciteiten voor de wereldwijde zorg voor kinderen te versterken, heeft Artsen Zonder Vakantie een opleiding georganiseerd voor het medisch personeel van de pediatrische afdeling.

Een team zonder kinderarts uitrusten

De gezondheidszone van Bassila omvat 26 lokale gezondheidscentra en één referentieziekenhuis. De pediatrische afdeling van dit ziekenhuis beschikt niet over kinderarts. De zorg voor kinderen wordt verleend door een huisarts, verpleegkundigen en zorgassistenten.

Het is in het kader van het verschaffen van de juiste instrumenten aan dit team dat deze capaciteitsopbouwende opleiding over de algemene zorg voor het kind op de pediatrische afdeling werd georganiseerd. Op deze manier draagt Artsen Zonder Vakantie bij aan de ontwikkeling van gezondheidspersoneel, zodat zij kinderen kwaliteitszorg kunnen bieden.

Theorie en praktijk

Dr. EGOUNLETY Hubert Charlemagne, kinderarts en expert-vrijwilliger uit Benin voor Artsen Zonder Vakantie, leidde deze zending rond capaciteitsopbouw afgelopen oktober. Met zijn expertise heeft hij bijgedragen aan het vergroten van de totale capaciteit om kinderen op de kinderafdeling te verzorgen.

Daartoe werden 6 grote thema’s behandeld, zowel in theorie als in de praktijk:

  1. Triage van kinderen
  2. Beheersing van de behandeling van acute ondervoeding met complicaties
  3. Beheersing van diagnose en behandeling van hemopathie bij kinderen.
  4. Correcte interpretatie van paraklinische onderzoeken (biologie en beeldvorming).
  5. Correct opnemen van de interne halsslagader (voor artsen)
  6. Beschikbare protocollen bijwerken overeenkomstig de nieuwe aanbevelingen en de realiteit op het terrein.

De eerste dagen van deze zending werd kennis omtrent Triage, Evaluatie en Behandeling van Noodsituaties bij de opname van kinderen opgefrist. Vervolgens blijft de aanpak van ondervoeding een belangrijke factor bij opnames en cardiovasculaire reanimatie bij kinderen.

Het vormde ook de uitgewezen gelegenheid om de kennis van medisch en paramedisch personeel aangaande hemopathieën, het gebruik en actualisering van behandelingsprotocollen bij te werken.

Om bij te dragen aan de opleiding van gezondheidspersoneel in Benin, kan u een donatie doen. Alvast bedankt voor uw bijdrage!
▶️Klik hier

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.