Kasongo Lunda in de DRC: De renovatie van de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis is voltooid!

Eind 2023 lanceerde Artsen Zonder Vakantie (AZV) een oproep voor donaties om de renovatie van de intensive careafdeling van het ziekenhuis Kasongo Lunda in de DRC te voltooien. Na enkele weken werk is het ziekenhuis, dat in een zeer geïsoleerd gebied ligt, eindelijk klaar om patiënten te ontvangen op deze afdeling.

Spoedgevallen die door de omliggende gezondheidscentra naar het Kasongo ziekenhuis werden doorverwezen, konden niet de juiste zorg krijgen vanwege de beperkte technische faciliteiten in de afdeling intensive care. Enerzijds was de infrastructuur van het gebouw in slechte staat, met weinig materiaal of uitrusting. Ten tweede had het personeel weinig training in het omgaan met noodsituaties en het verlenen van intensieve zorgen. Daarom besloot AZV de afdeling te renoveren, met als doel de kwaliteit van de gezondheidszorg voor de gemeenschap te verbeteren.

Een noodzakelijk project

Het ziekenhuis ligt in een vrij afgelegen gebied van de DRC. Het is niet gemakkelijk te bereiken via onverharde wegen. Tijdens een inspectiezending afgelopen maart merkten onze teams dat de intensive care afdeling steeds meer in verval raakte. Dit is een afdeling die onderdeel uitmaakt van het AZV-ondersteuningspakket en het was dus hoog tijd om actie te ondernemen. De expert-vrijwilligers konden hun kennis en vaardigheden op dit gebied niet meer adequaat delen. Hygiënische omstandigheden zijn essentieel om infecties te voorkomen. Er was nog steeds behoefte aan ondersteuning en training voor het personeel op de spoedeisende hulp en intensive care.

Voordat we verder konden gaan met het opzetten van trainingen voor het personeel van de afdeling, was het essentieel om het gebouw te renoveren. Dit is de basis voor het verlenen van zorg in een gezonde omgeving en voor het voorkomen van infecties. Vooral in dit ziekenhuis, dat patiënten ontvangt die zijn doorverwezen vanuit gezondheidscentra die nog verder weg liggen.

Dr. Pierrot Kihala, AZV medisch coördinator Centraal- en West-Congo

Reageren op de basisprincipes

In samenwerking met het directiecomité van het ziekenhuis heeft AZV dit renovatieproject in zijn integraliteit aangepakt. Het was niet alleen een kwestie van renoveren, maar ook van rekening houden met aspecten zoals hygiëne, onderhoud en patiëntenzorg. Zo kwamen we tegemoet aan reële en fundamentele behoeften door de infrastructuur voor intensieve zorg van het ziekenhuis te reorganiseren.
Structurele werkzaamheden waren nodig, zoals het repareren van lekkende daken het vernieuwen van plafonds, het verstevigen en schilderen van muren, het vervangen van deuren en ramen, etc. Op het gebied van hygiëne moesten we zorgen voor ventilatie, de vloeren betegelen, plinten plaatsen om een optimale reiniging te garanderen. We gebruikten materialendie gemakkelijk onderhouden kunnen worden. Wat de reorganisatie van de afdeling betreft, moest de opstelling van de bedden gereorganiseerd worden om de zorg te vergemakkelijken en de verplaatsing van patiënten over de afdeling te vergemakkelijken om zo eventuele noodsituaties het hoofd te kunnen bieden.

De resultaten in beeld

Voor de renovatie

Na de renovatie

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.