DRC: Help de afdeling traumatologie van het Mosango-ziekenhuis zich meer ontwikkelen

Fracturen, artrose, verkeersongevallen op de hoofdweg tussen Kinshasa en Bukavu. Dit zijn allemaal gevallen die regelmatig behandeld worden door artsen in het algemene verwijzingsziekenhuis van Mosango in DR Congo. In dit ziekenhuis – het enige in de provincie met een trauma-afdeling – is de behoefte aan fysieke revalidatie groot. De respons op deze behoeften blijft zwak. De oplossing bestaat voornamelijk uit het opleiden van medisch personeel om het herstel of de stabilisatie van patiënten te verbeteren.

De Nationale 1, die Kinshasa met Bukavu verbindt, is geen vergevingsgezinde weg!

Veel slachtoffers van ongevallen worden met spoed naar het ziekenhuis van Mosango gebracht, dat vlakbij de belangrijkste verkeersader van het land ligt. Het verkeer is druk en de weg is in slechte staat. Het gevolg is dat veel patiënten met bot- en gewrichtsletsels in Mosango aankomen.
Artsen Zonder Vakantie (AZV) steunt al enkele jaren de trauma-afdeling van dit ziekenhuis.
Dankzij deze steun heeft het al een goed uitgeruste revalidatieafdeling.
Het heeft nu een indoorfiets, een trap, stangen en trainingsapparatuur zoals een bal en een zachte mat.
Door onze nauwe samenwerking met het ziekenhuis kunnen we de meest dringende behoeften perfect in kaart brengen.
Hoewel de afdeling nu over wat apparatuur beschikt, is het personeel niet voldoende opgeleid om de juiste zorg te bieden.

Wat zijn waarde al heeft bewezen

De juiste revalidatietechnieken kunnen de toestand van patiënten snel verbeteren, met snelle en overtuigende resultaten.

Hoe beperkt ook, de fysiotherapie die momenteel in het ziekenhuis wordt aangeboden, heeft al snel zeer goede resultaten opgeleverd. Een groep vrouwen met artrose doet bijvoorbeeld regelmatig mee aan de oefeningen.
Ze leren hoe ze hun rugpijn kunnen verlichten. Het verplegend personeel van het ziekenhuis is getraind in de technieken en heeft ze in de praktijk gebracht.

Een gebrek aan kennis over rehabilitatie

Kristine Neutjens, fysiotherapeut en AZV expert.vrijwilliger op zending daar afgelopen oktober, vertelt :

Er wordt links en rechts wat fysiotherapie gegeven, wat snel resultaat oplevert, maar niet genoeg voor een goed herstel. Een zeer gemotiveerde jonge verpleegkundige heeft de leiding. Het enige probleem is dat hij niet genoeg kennis heeft.

Ze weet heel goed dat de artsen en verpleegkundigen in dit ziekenhuis er niets mee te maken hadden: “Om goed werk te leveren, moet je over de juiste kennis beschikken. Ik zag dat dat ontbrak bij het verplegend personeel.”
Slechtoffers van een ongeval die met een botbreuk bij Mosango aankomen, krijgen eerste hulp, maar liggen daarna vaak wekenlang in bed op de trauma-afdeling. Ze bevinden zich dan in een soort doodlopende straat.
Het is dit gebrek aan kennis dat soms tot rampzalige situaties leidt

Kristine Neutjens vertelt :

Na een operatie moeten patiënten gemobiliseerd worden, niet blijven liggen. Ik ontmoette Sarah, een jonge vrouw van 21 jaar. Ze was geopereerd aan haar been en droeg een spalk. Maar omdat niemand haar de juiste oefeningen gaf, kwam ze nooit haar bed uit. Daardoor heeft ze nooit meer normaal leren lopen en zal ze de rest van haar leven de gevolgen van haar ongeluk meedragen.

Een nieuwe zending om personeel te trainen

AZV organiseert binnenkort een nieuwe multidisciplinaire orthopedische zending, met name om het personeel van de afdeling te trainen in fysiotherapie, aangepast aan veel voorkomende situaties. Dit zal het ziekenhuis in staat stellen om betere patiëntenzorg te bieden. Soms is er niet veel voor nodig om alles te veranderen. Hier richten we ons op concrete acties die zeker tastbare resultaten zullen opleveren. Ons doel is om in te spelen op echte behoeften.

Om dit te bereiken, rekenen we op ons team van deskundige vrijwilligers die hun tijd opofferen om hun kennis en vaardigheden te delen. Maar dit alles is alleen mogelijk dankzij de vrijgevigheid van onze donateurs.

Help ons hen te helpen

Met uw donatie levert u waardevolle kennis aan de medewerkers van het Mosango Ziekenhuis.
En vergeet niet: elke donatie van €40 of meer is aftrekbaar van de belasting.

Hoe ga je te werk?

Maak een donatie op onze bankrekening BE73 7331 0001 0060
Of
Doe een donatie via ons platform door hier te klikken

 

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.