Burundi: certificering in districtchirurgie voor 15 docenten operatiekamer

Om de vaardigheden en chirurgische activiteiten van de Burundese districtsziekenhuizen te versterken, heeft Artsen zonder Vakantie (MSV) specifieke trainingen geïmplementeerd om kwaliteitsdiensten en optimaal beheer van chirurgische pathologieën te bieden.
5 ziekenhuizen stuurden elk een team bestaande uit een arts, een verpleegkundige en een anesthesist om deze training te volgen. Deze theoretische en praktische training werd afgesloten met een certificering.

Wijkchirurgie, een essentieel gebied

Wijkchirurgie is chirurgie die wordt uitgevoerd in een eerste referentieziekenhuis met beperkte toegang tot specialistische diensten.

Het wijkziekenhuis is het eerste referentiepunt na het gezondheidscentrum en moet een aanvullend pakket aan activiteiten bieden. Helaas hebben de meeste huisartsen tijdens hun medische opleiding geen chirurgische handelingen geleerd. Toch is wijkchirurgie een essentiëel element in een  vlottere en betaalbare toegang tot zorg die niet in gezondheidscentra wordt verstrekt. Bovendien hebben districtziekenhuizen te lijden onder een grote personeelsmobiliteit, en vooral op vlak van artsen. In het belang van de patiënten is het belangrijk om chirurgische teams op te leiden en deze opleiding voort te zetten.

Chirurgische teams trainen

Het doel van de chirurgische districtstraining is om artsen die geen conventionele chirurgische training hebben gehad, in staat te stellen de technieken te leren die nodig zijn om levens te redden, pijn te verlichten, ernstige complicaties te voorkomen of een aandoening te stabiliseren. Met dit doel hebben 5 districtsziekenhuizen elk een team bestaande uit een arts, een verpleegkundige en een anesthesist gestuurd om theoretische en praktische training te volgen in het ziekenhuis in Ijenda. Dit ziekenhuis ligt op 40 km van Bujumbura en is het opleidingsziekenhuis van de regio. Hier organiseert AZV opleidingen op dit vlak.

Certificaat van voltooiing

Na 6 maanden training, waarvan 5 maanden praktisch werk, kregen de teams een certificaat.

Een garantie voor succes en kwaliteit die ongetwijfeld het verschil zal maken wanneer ze terugkeren naar hun districtziekenhuis. Veel van de operaties die in het verleden elders werden uitgevoerd, zullen niet langer worden overgeplaatst. De ziekenhuizen zullen meer patiënten kunnen opnemen dan voorheen, vooral voor gynaecologische en chirurgische ingrepen, wat zal helpen om vermijdbare sterfte, invaliditeit en arbeidsongeschiktheid te verminderen.

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.