Bouw van een verbrandingsoven in Gombe Matadi

Gombe Matadi is een kleine plattelandsstad in DR Congo, 150 km ten zuidwesten van Kinshasa. Het stadje van 30.000 inwoners is bekend om zijn onderwijsinstellingen en commerciële activiteiten. In Gombe Matadi bevindt zich ook een referentieziekenhuis. Artsen zonder Vakantie is sinds 2017 partner van het ziekenhuis en draagt bij aan de capaciteitsopbouw ervan (TRC) met name op het gebied van ziekenhuishygiëne. Na de renovatie van hun wasruimte vorig jaar, was de volgende stap de bouw van een verbrandingsoven.

 

 

Een domino-effect

Het ziekenhuis geniet van een subsidieprogramma (betaling door derden) voor patiëntenzorg en samen met de materiële steun en de opleidingsmissies van Artsen Zonder Vakantie is de gemiddelde bedbezetting gestegen van 34% in 2018 tot meer dan 94% tot nu toe. Dankzij de verbeterde toegang en kwaliteit van de zorg hebben meer patiënten kunnen profiteren van de verschillende diensten van het ziekenhuis. Op zich een positieve evolutie maar dit heeft ook een domino-effect gehad. Meer patiënten betekent immers ook meer afval. De toename wordt geschat op meer dan 400 kilo afval per dag. Bij gebrek aan een standaard verbrandingsoven werd het afval in een eenvoudig gat in de grond verbrand waardoor het risico van besmetting en milieuvervuiling is toegenomen.

Vroeger

Dit zijn de geïmproviseerde verbrandingsovens en afvalkuilen die vroeger werden gebruikt voor de verbranding van biomedisch afval bij HGR Gombe Matadi.

Het risico van biomedisch afval

Biomedisch afval is afval dat besmet is met bloed en andere lichaamsvloeistoffen, menselijk lichaamsafval of medisch materiaal (spuiten, naalden, scalpels, enz.) en laboratoriumtests.

De vernietiging van biomedisch afval is dan ook een belangrijk onderdeel van de ziekenhuishygiëne. Het afval, dat een drager van besmetting en nosocomiale infecties is (infecties die ontstaan tijdens de verzorging in het ziekenhuis), vormt een groot risico voor verplegend personeel, patiënten, bewakers en bezoekers. Het gaat om psychosociale, traumatische, besmettelijke, toxische, radioactieve of milieurisico’s. In direct contact komen met dit afval zonder gereglementeerde hygiënische maatregelen is dus gevaarlijk net als slecht behandeld afval.

Het probleem beantwoorden met een oplossing

Een gestandaardiseerde verbrandingsoven was zonder twijfel de oplossing voor het probleem. Daarom financierde Artsen Zonder Vakantie de volledige bouw van de verbrandingsoven door een gespecialiseerd lokaal bedrijf. Deze installatie verbetert zowel de kwaliteit van de zorg als de hygiënische kwaliteitsindicatoren en betekent een meerwaarde voor de goede werking van het ziekenhuis en de gezondheidsdiensten in de gemeenschap.

De bouw van deze verbrandingsoven draagt bij tot een kwaliteitsverbetering van de hygiënische omstandigheden in het ziekenhuis. De verbrandingsoven speelt een essentiële rol in de goede werking van het ziekenhuis en maakt het mogelijk om gevaarlijk afval te vernietigen en besmettingen en infecties beter te voorkomen.

Dr Thierry Salamu, regionaal manager voor Centraal-Afrika voor Artsen Zonder Vakantie

De nieuwe verbrandingsoven van de HGR van Gombe Matadi kon gebouwd worden dankzij de financiering van Artsen Zonder Vakantie.

 

Als u onze activiteiten in het ‘Hôpital Général de Référence’ van Gombe Matadi wilt steunen, kunt u een donatie doen door hier te klikken.

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.