Benin: lancering van het vijfjarenplan voor infectiepreventie en -bestrijding 2024-2028
Infectiepreventie en -bestrijding (IPC) is een topprioriteit voor de volksgezondheid in Benin. Met dit in gedachten heeft het ministerie van Volksgezondheid, in samenwerking met de Algemene Directie Ziekenhuisgeneeskunde en Diagnostische Onderzoeken, Artsen Zonder Vakantie (AZV) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), een vijfjarenplan gelanceerd. Het doel van dit nationale plan is om tegen 2028 een prevalentie van minder dan 2% te bereiken voor de IPC van het land. Dit is een belangrijke stap voorwaarts, die een beslissend keerpunt betekent voor infectiebeheer en bescherming van patiënten.
De vrucht van een collectieve inspanning
Het vijfjarenplan voor infectiepreventie en -bestrijding 2024-2028 (PQPCI 2024-2028) werd op 05 maart 2025 gelanceerd in Parakou, Benin. Met de goedkeuring van dit plan zet het land zich in om de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van patiënten met betrekking tot zorginfecties te verbeteren.
Dit plan beperkt zich niet alleen tot infectiepreventie. Het bevat ook strategieën om effectief te reageren op epidemieën en andere gezondheidscrises. Het legt in het bijzonder de nadruk op het verbeteren van de handhygiëne. Een sleutelfactor in de strijd tegen overdraagbare infecties via handcontact.
Officiële lancering
Voor deze officiële lancering werd een workshop georganiseerd om de besluitvormers en belangrijkste actoren in dit plan samen te brengen, zowel voor de officiële lancering als om de gezondheidssector bewust te maken van het belang en de uitvoering ervan.
De dag werd bijgewoond door politieke besluitvormers en gezondheidsautoriteiten (MS, SGMS, Prefect, DGMHED, DEH, DDS, MCZS), gezondheidsprofessionals die betrokken zijn bij infectiepreventie en -bestrijding, managers van ziekenhuizen en zorginstellingen, technische en financiële partners (WHO, Artsen Zonder Vakantie), de departementale raad van de Beninese nationale medische vereniging, universitaire autoriteiten, de wetenschappelijke vereniging (SBH2PCI) en de Beninese vereniging voor ziekenhuishygiëne en IPC.
Een veiliger gezondheidszorgsysteem
Het vijfjarenplan voor infectiepreventie en -bestrijding (PQPCI) werd officieel gelanceerd tijdens een belangrijke ceremonie in Benin, waarbij belangrijke spelers uit de gezondheidszorg, ziekenhuismanagers, universiteitsautoriteiten, leden van wetenschappelijke genootschappen, technische en financiële partners en overheidsfunctionarissen aanwezig waren. Dit ambitieuze plan, dat deel uitmaakt van een aanpak om het gezondheidszorgsysteem te transformeren, is gericht op het terugdringen van zorginfecties in de ziekenhuizen van het land, een belangrijk probleem voor de volksgezondheid.
Een collectief streven naar patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg
Benin zet vandaag een beslissende stap in de verbetering van zijn gezondheidszorg. De lancering van het vijfjarenplan voor infectiepreventie en -bestrijding (PQPCI) is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen zorginfecties, een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid.
Dit ambitieuze plan is erop gericht om de prevalentie van zorginfecties in de gezondheidsinstellingen van Benin aanzienlijk te verminderen en te zorgen voor een veiligere ziekenhuisomgeving voor iedereen.
Bij de opening van het evenement benadrukte Cissé DJIBRIL MAMA, prefect van Borgou, het belang van recht op gezondheid, dat is vastgelegd in de grondwet van Benin, als een belangrijke kwestie voor de nationale ontwikkeling.
Gezondheid is een fundamenteel recht, en dit plan beantwoordt aan een dringend probleem dat de kwaliteit van de zorg in onze ziekenhuizen aantast
Hij prees de sleutelrol van infectiepreventie en -bestrijding (IPC) in deze context en riep alle belanghebbenden in de gezondheidszorg op om dit plan volledig over te nemen en het bewustzijn van IPC-normen in hun gemeenschappen te vergroten.
Hij sprak zijn dank uit aan de technische en financiële partners (TFP’s) voor hun voortdurende steun en moedigde hen aan zich te blijven inspannen voor een effectieve implementatie van de PQPCI. “Alle belanghebbenden moeten hun krachten bundelen om zorginfecties te verminderen en zorg van hoge kwaliteit te leveren”, voegde hij eraan toe en benadrukte het belang van samenwerking om dit doel te bereiken.
Een participatieve methodologie en een gedeelde visie
Professor Adrian Hodonou, voorzitter van de technische werkgroep van het PQPCI, herinnerde iedereen aan het lange en moeizame proces dat gepaard is gegaan met de opstelling van dit strategisch plan. Volgens hem werd de opstelling van dit document gekenmerkt door een bottom-up methodologische aanpak, waarbij rekening werd gehouden met de realiteit ter plaatse na een grondige diagnose van de gezondheidsinstellingen.
Dit plan is het resultaat van een collectieve inspanning die ons in staat heeft gesteld een strategisch instrument te ontwerpen dat is afgestemd op de werkelijke behoeften van ons gezondheidszorgsysteem”
Hij benadrukte dat de PQPCI een sterk engagement van de gezondheidsautoriteiten en spelers in de gezondheidszorgsector vertegenwoordigt om een cultuur van kwaliteitsvolle zorg en patiëntveiligheid te bevorderen. Volgens hem is het plan niet zomaar een document, maar een echte hefboom om ziekenhuispraktijken te veranderen. “De actieve betrokkenheid van iedereen is essentieel voor het succes ervan”, concludeerde hij.
Het streven naar een prevalentie van minder dan 2%
Pr Francis DOSSOU, Directeur-generaal van Ziekenhuisgeneeskunde en Diagnostische Verkenningen, benadrukte het vitale belang van PCI om de veiligheid van de patiënt en de kwaliteit van de zorg te garanderen.
De prevalentie van zorginfecties is een fundamentele indicator van de kwaliteit van de zorg in onze ziekenhuizen”, zei hij, eraan toevoegend dat het doel is om een prevalentie van minder dan 2% te bereiken tegen het einde van de implementatie van het plan.
Hij sprak ook over de hervormingen die de regering heeft doorgevoerd om de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid te verbeteren. Hij waarschuwde echter dat de PQPCI niet alleen een theoretisch referentiekader moet blijven, maar ook een praktisch instrument dat de praktijken van zorginstellingen concreet zal transformeren. “Het succes van dit plan hangt af van de inzet en vastberadenheid van iedereen die betrokken is bij de gezondheidszorg,” benadrukte hij.
Ondersteuning en inzet van internationale partners
Dr. Mathieu DOSSOU, regiomanager voor West-Afrika bij Artsen Zonder Vakantie (AZV), sprak zijn dank uit aan de Beninese autoriteiten en belanghebbenden in de gezondheidszorg voor hun voortdurende inspanningen om de gezondheidszorg te verbeteren. Hij benadrukte dat het terugdringen van zorginfecties gebaseerd moet zijn op betrouwbare en bruikbare gegevens en stelde voor dat Benin binnen vijf jaar over op data gebaseerde gegevens moet beschikken om de impact van de ondernomen acties te beoordelen en onze strategieën aan te passen.
“Ik hoop van harte dat er geen belangrijke gegevens met betrekking tot het toezicht worden achtergehouden, zodat de komende vijf jaar een analyse kan worden gemaakt van de gezamenlijke inspanningen.
“Ik hoop van harte dat de managementteams van alle zorginstellingen altijd alert zullen zijn om de veiligheid van de zorg te waarborgen en de operationele infectiepreventie- en controleteams de middelen zullen geven die ze nodig hebben om hun mandaat uit te voeren,” voegde hij eraan toe.
Hij herhaalde ook dat de technische en financiële partners bereid zijn om de implementatie van het PQPCI actief te ondersteunen.
Onze rol is om hand in hand met de Beninese regering te werken aan de duurzaamheid van de hervormingen en het terugdringen van IAS.
Dr. Mathieu DOSSOU benadrukte het belang van samenwerking tussen lokale spelers en internationale partners. Tot slot voegde hij eraan toe: “De kwaliteit en veiligheid van de zorg hangt af van de bevolking”, waarmee hij de positie van de zorgvraag versterkte.
IPC: Een pijler van de veerkracht van het gezondheidszorgsysteem
Dr. Justin ARELATAN, vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wees erop dat de COVID-19-pandemie de kwetsbaarheid van wereldwijde gezondheidsstelsels heeft aangetoond en de behoefte aan een geïntegreerde en gecoördineerde aanpak van IPC heeft versterkt.
Dit plan is een cruciale stap in het versterken van de veerkracht van onze gezondheidszorg.
Hij benadrukte dat IPC niet alleen moet worden gezien als een standaard die moet worden toegepast, maar als een fundamenteel principe dat moet worden geïntegreerd in alle aspecten van het gezondheidszorgsysteem van Benin.
Dr. Justin ARELATAN bevestigde nogmaals dat de WHO zich inzet om Benin te begeleiden bij het implementeren van de PQPCI en het ondersteunen van inspanningen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en zowel patiënten als zorgverleners te beschermen.
Sterke politieke steun om het plan uit te voeren
Tot slot bedankte Dr. Ali IMOROU BAH CHABI, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, de spelers in het gezondheidssysteem en de TFP’s (technische & financiële partners) voor hun voortdurende steun. Hij wees erop dat de implementatie van de PQPCI een ambitieus en complex proces is dat nauwe samenwerking tussen alle belanghebbenden vereist. “Gezondheidswerkers staan centraal in dit initiatief, maar ze moeten ondersteund worden door solide structuren en voldoende middelen om de IPC-normen toe te passen”, legde hij uit.
Hij bevestigde ook het vaste voornemen van de Beninese regering om kwaliteitsvolle zorg te garanderen voor alle patiënten en benadrukte dat de implementatie van de PQPCI essentieel is om dit doel te bereiken.
We delen een gemeenschappelijke visie: garanderen dat elke Beninees toegang heeft tot veilige en kwaliteitsvolle gezondheidszorg. Dit plan is een essentiële pijler van die visie.
Bij de lancering van het vijfjarenplan voor infectiepreventie en -bestrijding (PQPCI) presenteerde de directeur Ziekenhuisfaciliteiten een gedetailleerde samenvatting van het plan aan de aanwezige gasten.
Presentatie van het plan: een gestructureerd en dynamisch overzicht
In zijn toespraak benadrukte Dr. Tokpanou KOUDJO, directeur van Ziekenhuisinstellingen, allereerst het vitale belang van infectiepreventie en -bestrijding in de gezondheidszorg. Hij merkte op dat de strijd tegen zorginfecties niet alleen een grote uitdaging vormt voor de volksgezondheid, maar ook voor de kwaliteit van de zorg in alle ziekenhuisinstellingen. De directeur structureerde zijn presentatie rond een aantal belangrijke punten: de doelstellingen van de PQPCI, de methodologie en het proces voor de ontwikkeling ervan, en de onderdelen van het plan.
Werken met internationale partners
Dr. Tokpanou KOUDJO onderstreepte ook de betrokkenheid van de technische en financiële partners bij de uitvoering van het plan en noemde de financiële en technische steun van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Artsen zonder Vakantie, evenals andere lokale en internationale organisaties, die de nodige middelen zullen verstrekken om dit initiatief tot een succesvol einde te brengen.
Monitoring en beoordeling
Om de doeltreffendheid van het plan te garanderen, benadrukte Dr. Tokpanou KOUDJO het opzetten van een monitoring- en evaluatiesysteem om de vooruitgang te meten. Er zullen regelmatig voortgangsrapporten worden opgesteld en aan belanghebbenden worden gepresenteerd om transparantie en voortdurende aanpassing van de ondernomen acties te garanderen.
Bewustzijn en communicatie
Dr. Tokpanou KOUDJO benadrukte ook het belang van een bewustmakingscampagne binnen gemeenschappen en ziekenhuizen om het begrip van en de betrokkenheid bij infectiepreventie te vergroten. Deze campagne is niet alleen gericht op personeel in de gezondheidszorg, maar ook op patiënten en hun familie.
De lancering van het vijfjarenplan voor infectiepreventie en -bestrijding is een keerpunt voor de gezondheidszorg in Benin. Dankzij de samenwerking van de nationale autoriteiten, internationale partners en iedereen die betrokken is bij de gezondheidszorg, is Benin op weg om het aantal zorginfecties aanzienlijk terug te dringen. Dit ambitieuze en concrete plan is een belofte van het land om de kwaliteit van de zorg op lange termijn te verbeteren en de veiligheid van de patiënten in alle gezondheidsinstellingen te garanderen. Het is een echte uitdaging, maar wel een die alle betrokkenen samen willen aangaan voor een gezondere toekomst.
WHO en Artsen Zonder Vakantie financieren het vijfjarenplan voor infectiepreventie en -bestrijding 2024-2028
Financiering van de startworkshop door Artsen Zonder Vakantie
De lanceringsdag video :
Publicatiedatum : 14/03/25
Deel dit artikel
Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.