Uit het dagboek van…

Al meer dan 40 jaar stuurt Artsen Zonder Vakantie expert-vrijwilligers naar onze partnerziekenhuizen in Afrika. Ze vertrekken om de zorgprofessionals op te leiden en om de ziekenhuizen te ondersteunen. De ontmoetingen met de lokale bevolking die onze expert-vrijwilligers op het terrein hebben, raken hen en laten hen nooit meer los. We delen graag de beelden die op het netvlies van onze expert-vrijwilligers gebrand staan.

 

Uit het dagboek van... Mariane

Verpleegkundige Mariane trok vorig jaar voor een chirurgische pediatrische zending naar het kinderziekenhuis van Kalembe Lembe, DR Congo. Met haar jarenlange ervaring kan ze haar collega zorgprofessionals in het ziekenhuis niet alleen vormen in verpleegkundige technieken maar ook in goede opvolging van de patiënt in de verschillende stadia van opname.

“Op de foto heb ik een jongetje in mijn armen, dat een kleine ingreep moest ondergaan. Je ziet duidelijk het identificatiebandje. Bij ons is de patiënt bevragen over naam, geboortedatum, ingreep etc. verplicht geworden. In DR Congo is dit nog geen gewoonte. Ik vond het belangrijk om dit aan mijn collega’s aan te leren.”

 

Uit het dagboek van... Antina

Sinds 2008 is verpleegkundige Antina een vaste waarde als expert-vrijwilliger bij Artsen Zonder Vakantie. Toch verbaast ze zich telkens nog over de tomeloze inzet en de veerkracht die de lokale zorgprofessionals tonen. Zelfs als ze geconfronteerd worden met de meest moeilijke omstandigheden zoals een acuut plaatsgebrek om neonatale zorgen te verlenen.

“De kersverse mama’s moesten op de grond slapen. We hebben toen een oplossing gevonden door een zaaltje op de dienst pediatrie te reorganiseren. Iedereen heeft de mouwen opgerold en in een mum van tijd was de ruimte fris geschilderd en heringericht. De inzet voor hun patiënten is onnavolgbaar.”

Uit het dagboek van... Dominique & Guido

In het najaar van vorig jaar vertrokken apothekers Dominque en Guido naar het ‘Hôpital de Zone’ van Bassila in Benin. Daar gaven ze aan de medewerkers van de apotheek en geneesmiddelenopslag van vier regionale ziekenhuizen (Bassila, Bembéréké, Niki en Boko) opleiding in het beheer van een ziekenhuisapotheek.

“Deze foto is genomen in het Dépôt van het ziekenhuis in Bassila, de opslagruimte voor geneesmiddelen, medisch verbruiksmateriaal en medische documenten. Na drie dagen theorie, gaan we echt praktisch aan de slag met de medewerkers en de leerstof. Dat zijn altijd fijne momenten samen.”

 

Uit het dagboek van... Chantal

Verpleegkundige Chantal heeft een mooie staat van dienst als expert-vrijwilliger bij Artsen Zonder Vakantie. Vorig jaar trok ze naar Katako Kombe voor een zending rond ziekenhuishygiëne. Chantal vindt het belangrijk om met iedereen in het ziekenhuis kennis te maken: van de directeur tot het poetspersoneel. Want elke medewerker is een belangrijk puzzelstukje voor een kraaknet en hygiënisch ziekenhuis.

“Deze bijzonder lieve dame was elke dag, de hele dag in de weer om ons verblijf vlot te laten verlopen. Ik ben altijd zo dankbaar voor de lokale mensen die voor ons zorgen zodat wij ons werk als vrijwilliger beter kunnen opnemen.”

 

Uit het dagboek van... Nele

Spoedarts Nele is één van onze bevlogen expert-vrijwilligers. In het najaar van 2023 stuurden we haar voor een derde keer op zending naar het referentieziekenhuis van Kasongo Lunda. Ze telde de dagen naar haar vertrek af.

“Eindelijk! Opnieuw in Kansongo Lunda. Ik kijk ernaar uit om de artsen en verpleegkundigen weer te zien. Ik beschouw hen ondertussen als mijn vrienden. Ik ben ook benieuwd naar de vorderingen op het vlak van spoed en intensieve zorgen die ik samen met hen tijdens een vorige zending initieerde.”

Uit het dagboek van... Carl

Het is alweer van vorige zomer geleden dat thuisverpleegkundige en expert-vrijwilliger Carl naar het algemene ziekenhuis van Gombe Matadi in het westen van DR Congo vertrok voor een zending in het kader van ziekenhuishygiëne.

 “Deze foto is genomen in het operatiekwartier. Er werd geconcentreerd gewerkt maar toch zat de sfeer er goed in die dag. De chirurg en zijn team waren zo smakelijk aan het lachen dat ik mee aan het lachen was ondanks dat ik geen woord verstond van wat ze zeiden. En verpleegkundige Tony legde het hele tafereel vast in een selfie.”

 

Uit het dagboek van... Dominique & Guido

In november vertrokken apothekers Dominque en Guido naar het ‘Hôpital de Zone’ van Bassila in Benin. Daar gaven ze aan de medewerkers van de apotheek en geneesmiddelenopslag van vier ziekenhuizen uit de regio vorming over het beheer van een ziekenhuisapotheek. Achteraf reorganiseerden ze samen de apotheek en opslagplaats.

“De gedrevenheid van deze ziekenhuismedewerkers is bewonderenswaardig. Hun enthousiasme en vastberadenheid om te werken is zo groot dat ze met hun baby op de rug naar het ziekenhuis komen. De manier waarmee deze vrouwen met de uitdagingen van alle dag omgaan, was voor ons een enorme bron van inspiratie.”

Uit het dagboek van... Chantal

Al meer dan tien jaar zet verpleegkundige Chantal zich als expert-vrijwilliger in voor Artsen Zonder Vakantie. In trok ze voor het eerst naar het algemene ziekenhuis van Katako Kombe in het oosten van DR Congo voor een zending rond ziekenhuishygiëne. Ze bouwde er een bijzondere band op met de dames die de gebouwen onderhouden.

“Deze lieve dames staan in voor het onderhoud van de ziekenhuisgebouwen. Ondanks het feit dat ze een belangrijke schakel voor de netheid en hygiëne in het ziekenhuis zijn, wordt er op hen neergekeken omdat ze ‘maar’ schoonmaken. Toch staan ze iedere dag weer met een glimlach paraat!”

 

Uit het dagboek van... Nele

Begin september vertrok spoedarts Nele samen met expert-vrijwilligers Celeste en Johan naar het referentieziekenhuis van Kasongo Lunda. Op de luchthaven legde ze dit levendige tafereel vast.

“Uit het kleine vliegtuig en op de landingsbaan van Kasongo Lunda stappen, is altijd bijzonder. De lokale mensen komen de aangekomen reizigers tegemoet. Ook de artsen en verpleegkundigen van het ziekenhuis staan klaar om ons welkom te heten. Op dat moment begint de zending voor mij pas echt…”

 

Uit het dagboek van... Renilde

Hoofdvroedvrouw Renilde vertrok dit jaar opnieuw naar Gombe Matadi. Ze heeft de chirurgische opvolging van zwangere vrouwen zien toenemen maar de gewone zorg voor en na de bevalling laat nog te wensen over. Jammer want die alledaagse zorg zou complicaties kunnen voorkomen en dus een groot verschil maken in de gemeenschap.

“Iedereen die ooit in Afrika is geweest, kent de kracht van de Afrikaanse vrouwen. Eens je ze leert kennen, kruipen ze onder je huid en in je hart en laten ze je nooit meer los. Je ziet die enorme kracht in het gezicht van dit jonge meisje. In het begin stond ze wantrouwig tegenover me, op het einde van de zending volgde ze overal.”

Uit het dagboek van... Anne, Geert & Marleen

Dit voorjaar vertrok collega expert-vrijwilligers Anne, Geert en Marleen op zending naar DR Congo. De zending lijkt alweer lang geleden maar gelukkig zijn herinneringen vastgelegd op foto.

“Deze foto is tijdens de eucharistieviering genomen. Deze meisjes dansten verschillende keren tijdens de mis die door ‘Abbé Doc’ werd voorgegaan. Zij keken met evenveel nieuwsgierigheid naar ons als wij naar hen en hun typische dansen.”

 

Uit het dagboek van... Katelijne

Begin dit jaar vertrok post-op verpleegkundige Katelijne opnieuw op zending naar het pediatrisch ziekenhuis van Kalembe Lembe waar dit 2-jarige peutertje met spoed werd binnengebracht.

“Sylvie kwam samen met haar grootmoeder naar het ziekenhuis nadat ze al geruime tijd koorts, pijn en een nare hoest had. Ze werd met spoed geopereerd. De intense wat trieste blik van dit kleine meisje zal ik nooit vergeten.”

Uit het dagboek van... Anne-Sophie

Anne-Sophie vertrok in mei samen met collega expert-vrijwilliger Renilde op zending naar HGR Gombe Matadi in DR Congo, waar deze warme ontmoeting plaatsvond. 

Dr. Alain is de medisch directeur regionaal ziekenhuis in Gombe Matadi. Hij heeft ons met open armen ontvangen en ervoor gezorgd dat onze zending vlot verliep. Dr. Alain is niet alleen een heel hartelijk man maar hij is ook erg ruimdenkend en heeft veel waardering voor zijn personeel.” 

Uit het dagboek van... Anne, Geert & Marleen

In mei vertrokken Anne, Geert en Marleen op zending voor osteo-articulaire/traumatologische zorgen. Dit mooie beeld legden ze tijdens hun werk vast.

“Dit kleine meisje kreeg een gips om haar klompvoetje te corrigeren. We leidden het zorgpersoneel ter plaatse op om deze behandeling onmiddellijk na de geboorte toe te passen zodat er een grotere kans op herstel is. We waren allen getroffen door de verwondering waarmee dit peutertje naar haar voetje in het gips keek.”

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.