Renovatie van de wasserij in het algemene referentieziekenhuis van Mosango in de DRC

Ziekenhuishygiëne is essentieel om ziekenhuisinfecties te voorkomen en zo de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. Linnen is alomtegenwoordig in een ziekenhuis en vormteen ideale drager voor de verspreiding van ziektekiemen. Het is daarom essentieel om te zorgen voor een goede linnenhygiëne. Met dit in gedachten heeft Artsen Zonder Vakantie (AZV) de wasruimte in het algemene referentieziekenhuis van Mosango in de DRC gerenoveerd.

Preventie van ziekenhuisinfecties

Vanwege het hoge aantal postoperatieve infecties als gevolg van slechte ziekenhuishygiëne heeft Artsen Zonder Vakantie (AZV) de capaciteit van de wasserij verhoogd, wat heeft geleid tot een duidelijke afname van het aantal infecties. In feite behoren schoon en vuil linnengoed tot de belangrijkste vectoren van infecties: het zijn ideale broedplaatsen voor ziektekiemen. Optimale hygiënische omstandigheden bij het hanteren van linnen zijn daarom essentieel om de verspreiding van infecties te voorkomen. De circulatie van schoon linnen, zowel voor patiënten (beddengoed) als voor verplegend personeel (schorten en chirurgisch linnen), begint met de juiste indeling van de wasruimte.

Verbetering van de behandeling van linnen

Zonder twijfel zal de renovatie van de wasserij zorgen voor een gezonde omgeving en een betere behandeling van het linnen om het risico op biologische besmetting vanuit de omgeving te vermijden. Dit zal het probleem van infecties bij patiënten en afdelingen die afhankelijk zijn van hygiënisch linnengoed oplossen.

Een nieuwe wasruimte

Het was een echte uitdaging om de juiste hygiënenormen te bereiken.
De infrastructuur van de wasserij was uitgeleefd en versleten en moest helemaal opnieuw worden gedaan. Betegelen, opnieuw schilderen, gootstenen plaatsen, de wastank vernieuwen… maar ook het circuit voor schone en vuile was te herzien. Er werden ook specifieke lockers geïnstalleerd.

Als u onze activiteiten in DR Congo wilt steunen, kunt u een donatie doen door hier te klikken.

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.