Kasongo-Lunda: het ziekenhuis krijgt een nieuw leven

Na de renovatie van de intensivecareafdeling in het ziekenhuis van Kasongo-Lunda organiseerde Artsen Zonder Vakantie een bijzondere zending naar dit afgelegen gebied van DR Congo. Drie Congolese expert-vrijwilligers zorgden voor essentiële materiële ondersteuning van de afdeling, evenals training in het onderhoud van apparatuur en intensieve zorg en reanimatie. Ze slaagden er in om de apparatuur per vliegtuig over ruwe wegen te vervoeren en nadien hun kennis te delen met het verplegend personeel van het ziekenhuis.

Eind 2023 voltooide Artsen Zonder Vakantie de renovatie van de intensive care van het algemene verwijzingsziekenhuis Kasongo-Lunda.
Het renoveren van dit gebouw was van essentieel belang.
Dit is een noodzakelijke voorwaarde om degelijke zorg te kunnen  verlenen in een gezonde omgeving en zo infecties te vermijden.

Het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg was daarom een prioriteit, vooral in dit ziekenhuis dat patiënten ontvangt die zijn doorverwezen vanuit gezondheidscentra die nog verder weg liggen.  De toegangelijkheid tot het ziekenhuis blijft complex, met bospaden die niet altijd begaanbaar zijn. Om tot daar te geraken, lopen sommige mensen dagenlang vanuit ver afgelegen dorpen.
Voor onze vrijwilligersteams vanuit Kinshasa is het minstens 2 dagen reizen in een 4×4 of moet je een klein vliegtuigje huren, om dan nog eens de moeilijk begaanbare paden te overwinnen om bij het ziekenhuis te komen!

Terugkaatsen op gezonde voet

Intensive care en spoedgevallen zijn duidelijk een prioriteit in dit ziekenhuis. Nu de infrastructuur en de hygiënische omstandigheden op de afdeling  dankzij de renovatie van de afdeling zijn verbeterd , kunnen de expert-vrijwilligers van Artsen Zonder Vakantie hun kennis en vaardigheden hier weer gemakkelijker delen.

Afgelopen juli organiseerde Artsen Zonder Vakantie daarom een trainingszending in combinatie met ondersteuning van apparatuur om de intensive care afdeling in orde te brengen. Het doel was om het ziekenhuis en zijn personeel te helpen beter te functioneren zodat ze in de best mogelijke omstandigheden konden werken.

Gezien de moeilijke bereikbaarheid en de onveiligheid op de weg was het beter om onze inspanningen te concentreren.
Daarom moesten we een vliegtuig huren om het team en de uitrusting te vervoeren.
Het was de enige manier om de voortzetting van de samenwerking te kunnen garanderen.

Materiële ondersteuning om meer levens te redden

De zending bood ook cruciale materiële ondersteuning. Deze dienst kan niet functioneren zonder adequaat materiaal. Enerzijds heeft Artsen Zonder Vakantie nieuwe matrassen met oliedoek voor bedhygiëne en bedhekken gestuurd, evenals bloeddrukmeters, thermometers, stethoscopen, vloeistofzuigers, weegschalen en kleine medische apparatuur om de onmiddellijke reactiecapaciteit te verbeteren.

Het uitrusten van de afdeling was daarom een van de elementen die nodig waren om ervoor te zorgen dat de dienst goed kan functioneren en betere patiëntenzorg bieden.

Een wederzijds engagement

Deze zending is meer dan een eenmalige training of ad hoc materiële donatie. Ze maakt deel uit van een langetermijnplan om de capaciteit van de afdeling intensieve zorgen uit te breiden. De uitwisselingen zullen worden voortgezet via andere zendingen en vervolgevaluaties om de vooruitgang te beoordelen en de noodzakelijke aanpassingen vast te stellen.

Een streven naar duurzaamheid

De echte impact van deze zending is de zorg helpen verbeteren. Het idee is om trainers op te leiden, die op hun beurt hun kennis kunnen doorgeven aan andere zorgprofessionals, waardoor een virtueuze cirkel van gedeelde kennis en ervaring ontstaat.

Een gecombineerde zending

Er werd een gecombineerde missie voor intensive care/reanimatie en onderhoud van medische apparatuur uitgevoerd met drie expert-vrijwilligers, namelijk dokter Denis Mutombo als reanimatiearts, noodverpleegkundige Christian Kazadi en biomedisch ingenieur Guylain Dweme, die naar Kasongo Lunda reisden.
Er waren praktische en theoretische capaciteitsopbouwsessies voor collega’s in dit partnerziekenhuis, evenals het onderhoud en de reparatie van verschillende apparatuur die kapot was gegaan.

Een directe impact

Dankzij de nieuwe apparatuur kan het verplegend personeel onder betere omstandigheden werken.
Mensenlevens die intensieve en dringende zorg nodig hadden, werden tijdens deze zending gered dankzij de levering van geneesmiddelen, verbruiksgoederen en essentiële apparatuur.
Maar het was vooral het delen van nieuwe kennis met het verplegend personeel dat het verschil maakte.

Publicatiedatum : 04.10.2024

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.