Artsen Zonder Vakantie sprak met professor Patrice Barasukana, neuroloog en expert-vrijwilliger voor de organisatie. Hij praat met ons over geestelijke gezondheid in Burundi en de training die wordt gegeven aan zorgverstrekkers in het gebruik van elektro-encefalogrammen (EEG’s), evenals over de impact ervan op gemeenschappen in het noorden van het land.
Hallo gezondheid #1: video-interview over geestelijke gezondheid in Burundi
Epilepsie is een chronische ziekte die, indien eenmaal behandeld, wel degelijk te genezen is. Het is één van de meest voorkomende geestesziekten in tropische gebieden. In Burundi wordt het beschouwd als een belangrijk probleem voor de volksgezondheid.
Op dit moment zijn er slechts 4 neuropsychiaters per 13 miljoen inwoners. En toch is de behoefte groot. Soms moet je honderden kilometers reizen om een behandeling of een diagnose te krijgen. Daarom draagt Artsen Zonder Vakantie (AZV) al een aantal jaar bij aan dit volksgezondheidsbeleid door training en apparatuur te leveren aan de 3 neuro-psychiatrische centra van het land.
Op deze manier helpt de organisatie de kwaliteit van de zorg en het welzijn van geesteszieken te bevorderen.
Om het tekort aan specialisten in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken, werkt AZV samen met de Burundese expert-vrijwilliger professor Patrice Barasukana, een neuroloog
die zijn kennis en ervaring deelt op het gebied van diagnose, monitoring en behandeling door middel van elektro-encefalogram (EEG).
De cursisten volgen 320 uur training gedurende 2 weken per jaar gedurende 2 jaar, wat leidt tot certificering. Dit betekent dat centra ver van de hoofdstad patiënten in meer afgelegen gebieden kunnen behandelen. AZV leverde ook complete elektro-encefalogrammen, laptops, printers en simulatielampen.
Publicatiedatum: 19.11.2024