De toegankelijkheid en de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren in Burundau Burundi met het programma Twiteho Amagera

Dankzij de financiële steun van de Europese Unie, vormt Memisa een consortium met Enabel, Louvain Coopération en Artsen Zonder Vakantie. Samen werken wij het project “Twiteho Amara” uit. Dit is een gezondheidsluik van het EU programma, gericht op de weerbaarheid van de bevolking in Burundi.

Om bovendien de gezondheidszorgen meer toegankelijk te maken, leggen wij de focus op de sexuele en reproductieve zorgen én op de integratie van de mentale gezondheidszorgen in de gezondheidscentra en de districtziekenhuizen. Alle acties zijn ingeschreven in de uitvoering van de nationale gezondheidsstrategie. Drie jaar na de start van het project, werden meerdere acties uitgevoerd ter versterking van de capaciteit van het gezondheidssysteem.

Meer dan 1500 zorgprofessionals werden gevormd in mentale zorg.

In totaal 99 dokters-generalisten en 575 verplegers en verpleegsters (van ziekenhuizen en gezondheidscentra) en 850 lokale zorgverleners hebben een opleiding in mentale zorg gekregen via Twiteho Amagara.

Amagara

Mentale gezondheid was een onbestaande discipline in ons ziekenhuis. Vanaf het moment dat wij een case ontvingen, werd die automatisch getransfereerd maar andere zorgcentra. Dankzij deze vorming zijn wij nu klaar om patiënten met mentale pathologieën op te nemen en te behandelen.

Dr Gloria Biranduzaya, arts in het ziekenhuis van Buhiga

4 ziekenhuizen gevormd in districtschirurgie

chirurgen
De vorming in districtschirurgie hebben als doel een dokter, die geen klassieke chirurgische opleiding heeft genoten, vooralsnog de passende technieken te laten verwerven die hem of haar in staat stelt het leven van patiënten te redden, hun pijn te verlichten, ernstige complicaties te vermijden of hen te stabiliseren in afwachting van een transfert.

4 districtsziekenhuizen werden gevormd door het consortium: Muyinga, Giteranyi, Bubanza, Buhiga. 12 zorgverleners werden gevormd: 3 per ziekenhuis. De vier ziekenhuizen in kwestie werden ook heruitgerust.

Versterking van sexuele en reproductieve gezondheid van jongeren

In Burundi is sexuele en reproductieve gezondheid een taboe.

voorlichting

Joséphine Nayaho, mama van een patiente:

Ik heb nog nooit gehoord van een ouder, die met zijn kind over sexualiteit durfde praten.

Het gezondheidscentrum Amis des Jeunes is een klassiek centrum, dat aangepaste diensten aan jongeren en adolescenten aanbiedt, met extra aandacht voor de opvang en de dienstverlening met respect voor hun rechten. De jongeren, die zich in het centrum aanbieden, zijn tussen 10 en 24 jaar. Zij kunnen langskomen en zonder angst hun verhaal vertellen over onderwerpen die hén interesseren.

Bekijk in deze video hoe het programma Twiteho Amagara bijdraagt tot de ondersteuning van de weerbaarheid van de bevolking van Burundi:

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.