Isidore Murhula Bazibuhe: “Patiënten bezoeken het ziekenhuis frequenter dan vroeger”.

Isidore Murhula Bazibuhe volgde twee jaar de opleiding tot biomedisch technieker via het project Jenga Maarifa van Artsen Zonder Vakantie in DR Congo. Ondertussen repareerden we vele medische toestellen, werkten we pannes weg, geven we nu zelf opleidingen en versterken we het vertrouwen van patiënten in de zorgverlening van het ziekenhuis. Kennis opbouwen Al negen […]

Isidore Murhula Bazibuhe volgde twee jaar de opleiding tot biomedisch technieker via het project Jenga Maarifa van Artsen Zonder Vakantie in DR Congo.

Ondertussen repareerden we vele medische toestellen, werkten we pannes weg, geven we nu zelf opleidingen en versterken we het vertrouwen van patiënten in de zorgverlening van het ziekenhuis.

Kennis opbouwen

Al negen jaar werkt Isidore als elektromechanieker in het Algemene Referentieziekenhuis Dr. Rau in Ciriri, Oost-Congo. Het ziekenhuis is een referentie in de omgeving en bereikt zo’n 336 756 mensen en staat onder supervisie van het BDOM (Bureau Diocésain des Œuvres Médical) in Bukavu. Artsen Zonder Vakantie steunt al dertig jaar projecten in dit ziekenhuis. In 2016 organiseerden ze een twee jaar durende opleiding, samen met de provincie Vlaams-Brabant onder de naam Jenga Maarifa, wat ‘kennis opbouwen’ in het Swahili betekent. Via deze opleiding konden een twintigtal techniekers uit DR Congo en Burundi zich specialiseren in biomedische technieken.

Manusje-van-alles

De Wereldgezondheidsorganisatie stelde in 2011 vast dat een deel van het medisch materiaal in ontwikkelingslanden niet functioneert, verouderd is of onbruikbaar omdat techniekers deze niet kunnen herstellen. In het ziekenhuis in Ciriri was dat niet anders. Isidore: “Wij kregen al jaren medische apparatuur maar als deze in panne viel, konden we dit soms niet herstellen. Ik studeerde elektromechanica maar kende niets van medische apparatuur toen ik hier begon. Wij waren polyvalente techniekers die allerlei herstellingen deden op het gebied van elektriciteit en loodgieterij. Dankzij de Jenga Maarifa opleiding van Artsen Zonder Vakantie zijn we ondertussen gespecialiseerd in biomedische techniek en geven we deze kennis op onze beurt weer door.”

Correct bedienen

Na drie jaar ondervindt Isidore de resultaten van zijn bijscholing. “We hebben het aantal pannes enorm teruggedrongen. Momenteel werkt zo’n 94% van de toestellen die we gebruiken. Vroeger moesten buitenlandse techniekers dat komen oplossen maar dat hoeft nu niet meer. We hadden bijvoorbeeld zuurstofapparaten waar blijkbaar meer lucht doorkwam dan zuurstof maar dat wisten we niet. Nu weten we hoe we de toestellen moeten gebruiken, herstellen en onderhouden. We kunnen de dokters ook haarfijn uitleggen hoe zij de apparatuur correct moeten bedienen. Zoiets komt uiteindelijk de patiënten enorm ten goede.”

Vormingscentrum

Ook de samenwerking met het personeel is veranderd. “Voordien werden we meer beschouwd als een soort arbeiders die in het ziekenhuis werkten. Nu begrijpt iedereen dat wij net als verpleegkundigen en artsen noodzakelijk zijn om oplossingen te bieden wanneer iemand ziek is.”

“Patiënten bezoeken het ziekenhuis frequenter dan vroeger”, vertelt Isidore. “Vroeger bleven ze soms weg omdat ze merkten dat we hen niet altijd konden helpen door de falende apparatuur. Het vertrouwen is ondertussen ontzettend gegroeid.” Daarnaast is het ziekenhuis momenteel een nationaal vormingscentrum geworden waar techniekers vanuit het hele land opleidingen komen volgen. Isidore leidde de voorbije jaren zo’n vijftigtal mensen op. “De technologie evolueert elke dag.  Ik hoop dat Artsen Zonder Vakantie opleidingen kan blijven faciliteren want de resultaten die we daardoor boeken zijn bijzonder positief.”

Tekst : Ann Palmers

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.