“Artsen Zonder vakantie zorgde ervoor dat ik écht kon antwoorden op de dagelijkse problemen hier,” getuigt Maria Masson vanuit Oost-Congo.

Met haar 35 jaar ervaring in ziekenhuismanagement evalueert ze haar samenwerking met Artsen Zonder Vakantie zondermeer positief. De organisatie werkt professioneel en de vrijwilligers zijn flexibel. Door hen is onze kwaliteit enorm vooruitgegaan. Kartonnen doos Maria Masson, 80 jaar en ondertussen een levende legende in Bukavu, hoofdstad van de provincie Zuid-Kivu in Oost-Congo, werkte 35 […]

Met haar 35 jaar ervaring in ziekenhuismanagement evalueert ze haar samenwerking met Artsen Zonder Vakantie zondermeer positief.

De organisatie werkt professioneel en de vrijwilligers zijn flexibel. Door hen is onze kwaliteit enorm vooruitgegaan.

Kartonnen doos

Maria Masson, 80 jaar en ondertussen een levende legende in Bukavu, hoofdstad van de provincie Zuid-Kivu in Oost-Congo, werkte 35 jaar als directrice voor BDOM (Bureau Diocésain des Œuvres Médicales). Dit is een dienst van het aartsbisdom Bukavu die instaat voor de gezondheidszorg voor zo’n vijf miljoen mensen. Met zijn twaalf hospitalen en 97 gezondheidscentra kreeg Maria dan ook een enorme uitdaging in haar schoot gelegd, toen ze in 1982 vanuit België naar Congo vertrok. Een roeping die op haar 38e eindelijk werd beantwoord. “Ik ben met heel weinig middelen begonnen,” vertelt de verpleegster en licentiate in ziekenhuismanagement in een reportage van RTBF. “Ik zie de kartonnen doos met papieren, nietjesmachine en perforator die ze in mijn handen stopten nog zo voor me.”

Respect en vertrouwen

Ze schreef een driejarenprogramma uit, won het vertrouwen van internationale organisaties en de lokale overheid en de trein was vertrokken. BDOM telt nu zo’n 1200 medewerkers. “Ik heb altijd leidinggegeven vanuit respect voor elke persoon en vertrouwen in de mensen, want uiteindelijk hebben zij de centra en de ziekenhuizen geleid. Ik heb altijd gekeken naar wat de mensen aangaven het meeste nodig te hebben om van daaruit te evolueren.” Ze vertelt het pretentieloos terwijl ze toch werkte in een complexe en bovendien overwegend mannelijke context. “Op een bepaald ogenblik kreeg een dokter de vraag: hoe kunt u zich laten leiden door een vrouw en dan nog een verpleegster? De arts antwoordde: “Maria helpt ons om ons werk beter te laten doen. Dat is het belangrijkste voor ons.”

Uitdagingen

Eén van de grootste uitdagingen van BDOM was ziekenhuismanagement. “Het vormt mee de basis van een kwalitatieve gezondheidszorg. Artsen Zonder Vakantie leidde hierin ziekenhuismedewerkers op en schreef protocollen uit. Onze medische dossiers werden bijvoorbeeld op punt gesteld. We hebben nu een dossier per patiënt, dat bestond vroeger niet.

We ontvingen ook ondersteuning op technisch vlak. Ziekenhuistechnici hier in DR Congo kregen een reeks opleidingen om medische apparatuur goed te onderhouden en herstellen. Allemaal bijzonder belangrijk naast het zuiver medische aspect van de zendingen.

Op een bepaald ogenblik schreven artsen hier te veel antibiotica voor. Apotheker Hugo Meyvis en zijn vrouw Dina Van Geluwe kwamen toen naast een vorming ‘organisatie van de ziekenhuisapotheek’, ook een opleiding geven over hoe je op een doordachte manier antibiotica kan gebruiken. En protocollen omtrent pediatrie die dokter Pol Jacques Lamotte, professor Douchan en pediater Patrick Peeters uitgeschreven, werden zelfs nationaal opgenomen en worden tot op vandaag nog steeds in de ziekenhuizen gehanteerd. Bijzonder mooie verwezenlijkingen allemaal.”

Van dienst tot de laatste snik

Maria spreekt traag en duidelijk. Haar diepe stem klinkt warm, bescheiden en heeft een niet-aflatende kracht. Op haar 77ste vroeg ze om de fakkel door te geven bij BDOM.

Ondertussen zet ze haar schouders onder een nieuw project dat ouderen een waardevolle plaats geeft in de Congolese samenleving. “We zitten in een beginstadium maar het draagvlak groeit. Voor mij is alles gebaseerd op mijn geloof en gebed. Het geeft me vertrouwen en zorgt ervoor dat ik nooit wanhoop. Ik hou van wat ik doe. Als ik zie dat mensen geholpen worden, geeft mij dat energie.”

Troef

Artsen Zonder Vakantie is steeds een grote meerwaarde geweest in Maria’s werk. “Door hen kon ik écht een antwoord bieden op de behoeftes van de mensen. De specialisten, verpleegkundigen en technici zijn in staat om zich aan te passen aan onze dagelijkse realiteit en kunnen met oude apparatuur werken die in Europa niet meer gebruikt wordt. Dat is echt een enorme troef.”

Tekst : Ann Palmers

 

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.