Congolese Dr. Zozo Musafira op bezoek bij Artsen Zonder Vakantie

Standaardiseren van protocollen In 2009 werd Dr. Zozo aangesteld als verantwoordelijke voor de uitvoering van de eerstelijnsgezondheidszorg, waaronder ook technische ondersteuning en management van ziekenhuizen in Zuid-Kivu. Inmiddels is hij als “médecin de la Direction Provinciale de la Santé du Sud-Kivu” verantwoordelijk voor het toezicht op maar liefst 34 ziekenhuizen en 643 gezondheidscentra. Hij heeft […]

Standaardiseren van protocollen

In 2009 werd Dr. Zozo aangesteld als verantwoordelijke voor de uitvoering van de eerstelijnsgezondheidszorg, waaronder ook technische ondersteuning en management van ziekenhuizen in Zuid-Kivu. Inmiddels is hij als “médecin de la Direction Provinciale de la Santé du Sud-Kivu” verantwoordelijk voor het toezicht op maar liefst 34 ziekenhuizen en 643 gezondheidscentra. Hij heeft zich daarbij toegelegd op het standaardiseren van protocollen rond de behandeling en de preventie van de meest voorkomende pathologieën in ziekenhuizen, met een focus op pediatrische urgenties.

Samenwerking met de werkgroep pediatrie

Voor het uitwerken en standaardiseren van de pediatrische protocollen kon Dr. Zozo sinds 2013 ook rekenen op een nauwe samenwerking met Artsen Zonder Vakantie. Samen met de trekkers van de werkgroep pediatrie – Dr. Kash Karubara, Dr. Douchan Beghin en Dr. Patrick Peeters – boog hij zich over de meest efficiënte aanpak. De integratie van deze protocollen heeft gezorgd voor een paradigmaverschuiving bij het zorgpersoneel: zij weten nu perfect wat hen te doen staat wanneer er een kind in levensgevaar wordt binnengebracht in hun gezondheidscentrum of ziekenhuis. Ondertussen worden de protocollen in de hele provincie Zuid-Kivu toegepast. En dat heeft een indrukwekkende impact op het sterftecijfer van jonge kinderen in de provincie. Momenteel tracht de provincie de protocollen op nationaal niveau goedgekeurd te krijgen zodat de pediaters uit Zuid-Kivu het zorgpersoneel in de andere provincies van het land kunnen opleiden.

Het bezoek van Dr. Zozo was ook de ideale gelegenheid voor de werkgroep pediatrie om de hoofden voor het eerst weer ‘live’ bij elkaar te steken. Het belangrijkste punt op de agenda : samen met Dr. Zozo bekijken hoe de werkgroep de oriëntatie naar publieke gezondheidszorg kan integreren in haar werk.

 

Dr. Zozo inspireert

Niet alleen de leden van de werkgroep pediatrie kregen de eer om Dr. Zozo te ontmoeten, ook wij als team konden kennismaken met hem en zijn verwezenlijkingen. Een ware boost aan inspiratie en motivatie voor het werk dat we doen! Daarnaast ontmoette Dr. Zozo ook collega’s van Memisa, Enabel, UNICEF en andere ngo’s die werken rond gezondheidszorg. Ook daar werd zijn verhaal met veel enthousiasme onthaald.

Persaandacht

Als kers op de taart toonde ook de pers interesse voor de verwezenlijkingen van Dr. Zozo en Dr. Patrick Peeters. Artsenkrant bracht hun verhaal in een boeiend artikel.

 

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.