Capaciteitsversterkende activiteiten bij 3 partnerziekenhuizen in Rwanda

HVP Gatagara werd door de Rwandese overheid erkend als orthopedisch referentiecentrum in 2017. De lokale mutualiteiten betalen sinds 2018 een deel van de behandeling van de patiënten. Dit heeft een positief effect op de bezettingsgraad, zowel voor orthopedische ingrepen als voor de afdeling kinesitherapie.   Het capaciteitsversterkend traject met HVP Gatagara ging in 2015 van […]

HVP Gatagara werd door de Rwandese overheid erkend als orthopedisch referentiecentrum in 2017. De lokale mutualiteiten betalen sinds 2018 een deel van de behandeling van de patiënten. Dit heeft een positief effect op de bezettingsgraad, zowel voor orthopedische ingrepen als voor de afdeling kinesitherapie.

 

Het capaciteitsversterkend traject met HVP Gatagara ging in 2015 van start. Samen met het personeel boekten we een aanzienlijke vooruitgang op het gebied van de behandeling van kinderen met hersenverlamming. Die vooruitgang was ook tijdens het jaar 2018 zichtbaar tijdens twee zendingen kinesitherapie. Op organisatorisch vlak leverde Artsen Zonder Vakantie een bijdrage aan de splitsing van de dienst kinesitherapie in een afzonderlijke afdeling voor de behandeling van kinderen en een aparte afdeling voor volwassenen.

Het capaciteitsversterkend traject liep eind 2018 ten einde.

Artsen Zonder Vakantie besloot geen nieuw traject op te maken met HVP Gatagara want voor het specifieke domein kinesitherapie ter behandeling van kinderen met cerebrale parese werden de doelstellingen bereikt.

Wel plannen we nog een afsluitende zending om de resultaten te bestendigen.

Voor het domein orthopedie kunnen we door een gebrek aan een vaste arts in het centrum die de orthopedische ingrepen mag uitvoeren, niet aan duurzame capaciteitsversterking doen. De komende drie jaren zal Artsen Zonder Vakantie het HVP Gatagara echter blijven ondersteunen tijdens een belangrijke fase in de ontwikkeling tot een volwaardig referentiecentrum voor orthopedische zorg. We werken hiervoor samen met de organisatie “Op Gelijke Voet” die de orthopedische zendingen zal verzorgen.

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.