Augustin Ntambwe en Rik Vereecken in Burundi

Beveiliging van het elektriciteitsnetwerk in het ziekenhuis van Ijenda Het ziekenhuis van Ijenda in Burundi ondervindt momenteel problemen met haar elektrisch systeem; er treden storingen op en het elektriciteitsnet is onstabiel. Hierdoor kan medische apparatuur niet altijd correct gebruikt worden, wat gevolgen heeft voor de gezondheidszorg. Onze collega Augustin trok met ingenieur en terreinvrijwilliger Rik […]

Beveiliging van het elektriciteitsnetwerk in het ziekenhuis van Ijenda

Het ziekenhuis van Ijenda in Burundi ondervindt momenteel problemen met haar elektrisch systeem; er treden storingen op en het elektriciteitsnet is onstabiel. Hierdoor kan medische apparatuur niet altijd correct gebruikt worden, wat gevolgen heeft voor de gezondheidszorg.

Onze collega Augustin trok met ingenieur en terreinvrijwilliger Rik Vereecken naar dit ziekenhuis. Rik analyseerde er het probleem samen met de twee technici van het ziekenhuis, Willy en Jonas. Samen bedachten ze een oplossing om het elektriciteitsnetwerk te beveiligen: de installatie van zonnepanelen om het ziekenhuis een zekere autonomie op het gebied van elektriciteit te garanderen.

Training van Burundese technici

Deze reis was ook een gelegenheid voor Augustin en Rik om een workshop te organiseren in het kantoor van Artsen Zonder Vakantie in Bujumbura. Verschillende Burundese technici, vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, het hoofd van de technische school, dr. Kash Karubara (onze medisch adviseur in Burundi) en de Enabel namen deel aan deze workshop. Het doel: samen een actieplan uitwerken om het preventief onderhoud en de reparatie van biomedische apparatuur in ziekenhuizen in Burundi te verbeteren.

De totale vorming zal drie jaar duren en begint in oktober met een basistraining van twee weken over de concepten elektriciteit, generatoren en basiselektronica. Eind februari zal dezelfde groep technici een vorming krijgen over het beheer van biomedische apparatuur (inventaris, beheer van de werkplaats, …)

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.