Ziekenhuisinfecties bestrijden in het ziekenhuis van Dassa, Burkina Faso

Het doel van een ziekenhuis is om te zorgen en te genezen. Elke tekortkoming in de organisatie van zorg creëert echter nieuwe potentiële toegangspoorten voor infecties. Ziekenhuisinfecties, tegenwoordig gezien in een bredere context als zorggerelateerde infecties, vormen een groot probleem voor de volksgezondheid. Om de kwaliteit en veiligheid van de zorg te garanderen, worden verschillende acties ondernomen om infecties binnen de zorgomgeving te voorkomen en te beheersen.

In een mondiale context, gekenmerkt door de toenemende dreiging van epidemieën, intensiveert het ziekenhuis van Dassa in Burkina Faso haar inspanningen om ziekenhuisinfecties te bestrijden en de veiligheid van patiënten te waarborgen. Het versterken van hygiënische praktijken en medische procedures is essentieel geworden om infectierisico’s te beperken.

Activiteiten om hygiëne en medische praktijken te versterken in Dassa, Burkina Faso

1. Handhygiëne

De Wereldhandhygiëne Dag 2024 werd op 8 mei 2024 gevierd, waarbij handhygiëne centraal stond in alle infectiepreventie- en controlemaatregelen.

In Dassa werd een uitgebreide audit uitgevoerd over handhygiëne, een cruciale maatregel om de verspreiding van infecties te voorkomen. Deze evaluatie maakte het mogelijk de sterke en zwakke punten in de naleving van hygiënepraktijken door het zorgpersoneel te identificeren. Op basis van deze bevindingen werd een actieplan met corrigerende maatregelen opgesteld om de handhygiëne te verbeteren en zo de infectierisico’s voor patiënten te verminderen, vooral in de huidige epidemische context.

2. Trainingsworkshop

Ook werd een trainingsworkshop over persoonlijke beschermingsmiddelen georganiseerd. Meer dan 100 zorgverleners, waaronder artsen, verpleegkundigen, anesthesisten, hygiënetechnici, biologen, verpleeghulpen en schoonmaakpersoneel, namen deel aan deze workshop. Deze training is bedoeld om ervoor te zorgen dat het personeel de beschermingsmiddelen correct gebruikt, wat essentieel is om zichzelf te beschermen tegen infecties, vooral tijdens epidemieën.

3. Bio-reiniging

Een ander belangrijk aspect van het programma is de coaching na de training over bio-reiniging. In totaal kregen 20 gezondheidsprofessionals coaching over bio-reinigingspraktijken.

Deze coaching, gericht op de continue verbetering van de reiniging van vloeren en oppervlakken, is van cruciaal belang voor het implementeren van barrièremaatregelen tegen kruisbesmetting. Het speelt in op de noodzaak om een schoon en veilig ziekenhuismilieu te handhaven, vooral gezien de verspreiding van infectieziekten.

4. Inbrengen van blaaskatheters en perifere intraveneuze katheters

Tot slot werd specifieke coaching gegeven aan 20 gezondheidswerkers over het inbrengen van blaaskatheters en perifere intraveneuze katheters, om de technieken van het personeel te evalueren en te verfijnen. Dit initiatief is bedoeld om te voldoen aan de normen en protocollen en zo het risico op ziekenhuisinfecties die met deze ingrepen samenhangen, te minimaliseren.

Bovenstaande initiatieven getuigen van de inzet van het ziekenhuis van Dassa om haar praktijken te versterken en veilige zorg te bieden.

 

Publicatiedatum: 04/10/2024

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.