Zoals bij elk project houdt Artsen Zonder Vakantie rekening met de aspecten van ecologische duurzaamheid (verwerking van biomedisch afval) en gender, in lijn met de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties.
De impact van het proefproject
Training en bewustmaking zijn belangrijke succesfactoren in dit type project.
Tegen september 2022 hadden de interventies van AZV het mogelijk gemaakt om 3.809 mensen te behandelen, waaronder 1.261 in het district Fota en 2.548 in het district Kiganda.
Patiënten die getroffen zijn door de ziekte krijgen nu lokale zorg van hoge kwaliteit (na integratie in alle gezondheidscentra van het district). Ze worden op de hoogte gebracht van de oorsprong en de wijze van overdracht van de ziekte en hoeven niet langer kilometers te reizen om zorg te krijgen.
Van proefproject naar tweede fase
Aangezien het proefproject een succes was, zet AZV haar inspanningen met de steun van de WHO in 2023 voort. De resultaten van het onderzoek naar de manieren van sociaal contact en de overdracht van zwerende wonden zijn overtuigend genoeg om dit project verder te zetten. Het is op deze basis dat we doorgaan met bewustmakingsacties naar de bevolking toe voor de primaire preventie van de ziekte, een essentiële stap in het terugdringen van de overdracht.
Om de efficiëntie van het zorgaanbod te garanderen, werkt AZV nauw samen met de provinciale en districtsartsen en ziekenhuisdirecteuren. De zorgverleners in de districten en ziekenhuizen zijn dus de directe begunstigden van dit project. De algemene bevolking van deze districten, in het bijzonder mensen met zwerende wonden, zullen indirect profiteren van deze kwaliteitsvolle zorg.
In deze tweede fase is de reikwijdte van het project uitgebreid naar de hele provincies Mwaro en Muramvya. De interventielogica is gebaseerd op een globale aanpak van medische en technische capaciteitsopbouw en een gemeenschapsbenadering. Daarom zijn er 3 doelstellingen vastgesteld:
- Versterking van de medisch-technische vaardigheden van zorgverleners in de behandeling van de ziekte volgens het gevalideerde protocol en het referentie-/contra-referentiesysteem.
- Ondersteuning van de gezondheidsdistricten bij het opleiden van de gezondheidswerkers in de gemeenschap en het vergroten van het bewustzijn van de gemeenschap over primaire preventie.
- Gezondheidsinstellingen ondersteunen met het materiaal en de apparatuur die ze nodig hebben om zwerende wonden te behandelen.
Van Burundi tot in Utrecht
In november vindt in Utrecht het volgende ECTMIH (European Congress on Tropical Medicine and International Health) plaats. Dit congres heeft als doel de banden tussen tropische geneeskunde, wereldwijde gezondheid en planetaire gezondheid te versnellen. Het is in deze context dat ons project de aandacht trok van de organisatoren. We staan aan het begin van een ziekte die nog geen wetenschappelijke naam heeft maar AZV helpt al bij de behandeling ervan. Onze ervaring in het veld, onze onderzoeken en onze ondersteuning op het gebied van training en apparatuur zijn nu al een schoolvoorbeeld.
De rest over een paar maanden…
Als u onze activiteiten wil steunen, kunt u een donatie geven door hier te klikken